satt-ostergotland-i-rorelse

Appen HittaUt uppmuntrar fler att komma ut i skogen

HittaUt är appen som lockar folk att ge sig ut, både till skogen och i stan. Appen har utvecklats av Svenska orienteringsförbundet och lanseras tillsammans med kommuner på 45 olika platser i Sverige. I Östergötland finns HittaUt i Finspång, där det varit en succé hittills.

— Det är väldigt roligt att se att vi nått målgrupper som inte är vana att gå ut i skogen, konstaterar Mats Rosander ordförande i Finspångs SOK, som driver projektet tillsammans med Finspångs kommun.

Idén är enkel. I appen finns en karta över området, med kontroller utsatta. Varje gång man hittar en kontroll så registrerar man bokstaven i appen. Sedan kan man se vilka andra som varit där, och se hur många kontroller man tagit. Finspång SOK har även skickat ut kartor till alla hushåll i kommunen under våren, för att uppmuntra fler att delta i HittaUt.

– För Finspångs kommun är det här ett sätt att få alla i rörelse och få fler att upptäcka vår fantastiska natur, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

Hittills har HittaUt bidragit till att 648 deltagare i Finspång har avverkat 35 792 km. Samarbetet med Finspångs kommun kommer förhoppningsvis fortsätta även under nästa år.

– Vi trodde kanske att ett hundratal skulle ladda ner appen men nu är det över 700 som har laddat ner den. Projektet har fått ett stort positivt gensvar av Finspångare som är ute och letar kontroller, både unga och gamla, och det är väldigt positivt, fortsätter Kirsi.

HittaUt startade i Finspång i maj med 70 utsatta kontroller och just i dagarna har ytterligare 30 nya kontroller släppts. 

– Kontrollerna kommer släppas några i taget för att det ska bli lite mer spännande, berättar Mats. 1 augusti släpptes kontrollerna i Lotorp utanför Finspång och 1 september kommer nya kontroller i Grosvad. På det här sättet får vi också möjlighet att visa Finspångs fina natur för fler!

 

Läs mer på

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fakta om Hittaut

 • Hittaut är ett friskvårdsprojekt som ägs av Svenska Orienteringsförbundet.
 • I Finspång är det Finspångs SOK som arrangerar projektet. Finspångs kommun är med och finansierar projektet.
 • Appen hittaut är gratis och kan laddas ner överallt där du hittar appar.

Hittaut Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.