satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Appen HittaUt uppmuntrar fler att komma ut i skogen

HittaUt är appen som lockar folk att ge sig ut, både till skogen och i stan. Appen har utvecklats av Svenska orienteringsförbundet och lanseras tillsammans med kommuner på 45 olika platser i Sverige. I Östergötland finns HittaUt i Finspång, där det varit en succé hittills.

— Det är väldigt roligt att se att vi nått målgrupper som inte är vana att gå ut i skogen, konstaterar Mats Rosander ordförande i Finspångs SOK, som driver projektet tillsammans med Finspångs kommun.

Idén är enkel. I appen finns en karta över området, med kontroller utsatta. Varje gång man hittar en kontroll så registrerar man bokstaven i appen. Sedan kan man se vilka andra som varit där, och se hur många kontroller man tagit. Finspång SOK har även skickat ut kartor till alla hushåll i kommunen under våren, för att uppmuntra fler att delta i HittaUt.

– För Finspångs kommun är det här ett sätt att få alla i rörelse och få fler att upptäcka vår fantastiska natur, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

Hittills har HittaUt bidragit till att 648 deltagare i Finspång har avverkat 35 792 km. Samarbetet med Finspångs kommun kommer förhoppningsvis fortsätta även under nästa år.

– Vi trodde kanske att ett hundratal skulle ladda ner appen men nu är det över 700 som har laddat ner den. Projektet har fått ett stort positivt gensvar av Finspångare som är ute och letar kontroller, både unga och gamla, och det är väldigt positivt, fortsätter Kirsi.

HittaUt startade i Finspång i maj med 70 utsatta kontroller och just i dagarna har ytterligare 30 nya kontroller släppts. 

– Kontrollerna kommer släppas några i taget för att det ska bli lite mer spännande, berättar Mats. 1 augusti släpptes kontrollerna i Lotorp utanför Finspång och 1 september kommer nya kontroller i Grosvad. På det här sättet får vi också möjlighet att visa Finspångs fina natur för fler!

 

Läs mer på

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fakta om Hittaut

 • Hittaut är ett friskvårdsprojekt som ägs av Svenska Orienteringsförbundet.
 • I Finspång är det Finspångs SOK som arrangerar projektet. Finspångs kommun är med och finansierar projektet.
 • Appen hittaut är gratis och kan laddas ner överallt där du hittar appar.

Hittaut Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.