satt-ostergotland-i-rorelse

Fyra minuters puls-pass gör eleverna piggare i Kinda

Kinda-eleverna har varit igång med pulspassen sedan september förra året, och utvärderingen visar redan resultat: 60 procent uppger bättre koncentration, 55 procent säger att de blivit piggare pch 52 procent att de lyssnar bättre efter att ha rört på sig.

Tobias Siverholm är fritidsledare och en av initiativtagarna till att Kinda dragit igång projektet Ta pulsen på Kinda, med syftet att få alla elever i lågstadiet,  mellanstadiet och högstadiet  i Kinda att röra på sig varje skoldag. Passen är 4 minuter korta, med en blandning av puls och styrka.

– Eftersom det är helt fullt i vår idrottshall har vi istället bestämt att vi kör övningarna i klassrummen. Undervisande lärare leder passen och är själva med och kör övningar som spelats in på film, förklarar Tobias.

Idén till projektet kom efter en studiedag där lärarna fått ta del av föreläsningar från en skola i Naperville Chicago, och även från Anders Hansen, som skrivit boken Hjärnstark, om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.

– Jag har också 20 års erfarenhet i skolan och jag har sett en förändring i hur barnen rör på sig, och hur de mår och beter sig. Om 4 minuters intensiv träning några gånger/vecka kan påverka, så är det ju något som vi verkligen ska satsa på, säger Tobias.

Pulspasset är bara en av många åtgärder i projektet som Kinda satsat på för att eleverna ska må så bra som möjligt. De har även en hälsovecka varje år, och har låtit lärare gå utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa.

– Vi utgår ifrån ungdomsenkäten Om mig, och arbetar aktivt med att diskutera enkätsvaren med eleverna, för att se hur vi kan förändra skolan så att eleverna ska må bättre. Vi har till exempel infört provschema för eleverna i högstadiet  för att få en jämnare fördelning under läsåret, berättar Tobias.

På föräldramöten pratar vi om vikten av fysisk aktivitet just som ett sätt att minska elevernas stress och påverka deras psykiska mående. Även föräldrarna får ta del av filmerna med Anders Hansen, för att själva komma till samma insikt.

– Det vi hoppas nu är att vi får fortsätta så att det blir en permanent verksamhet, avslutar Tobias Siverholm.

Fakta om Ta pulsen på Kinda

  • Alla klasser på högstadiet (14 st) kör två-tre kortare träningspass i klassrummet varje vecka.
  • Passen är schemalagda och genomförs i samband med en lektion.
  • Passen är placerade de tre dagar eleverna inte har idrott på schemat, för att få rörelse varje dag.
  • Alla övningar är filmade med musik och instruktioner.
  • Två av dessa tre pass genomförs med träningsband (gummiband). Dessa är inköpt och sponsrade av Kinda-Ydre sparbank.
  • Det genomförs totalt 42 korta pulspass under en vecka på högstadiet i Kinda.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Relaterad information

Så här kan ett pass se ut i ett klassrum.

Fler goda exempel

  • Rörelse och mat – en lyckad kombination

    Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
  • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

    En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
  • Lärare och elever tränar tillsammans

    Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

    Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet

    Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
  • Det finns hopp för glädje och starka ben

    Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!