- Skola och utbildning
- Barn 0-17 år
- Östergötland
- Kinda
Fyra minuters puls-pass gör eleverna piggare i Kinda
Kinda-eleverna har varit igång med pulspassen sedan september förra året, och utvärderingen visar redan resultat: 60 procent uppger bättre koncentration, 55 procent säger att de blivit piggare pch 52 procent att de lyssnar bättre efter att ha rört på sig.
Tobias Siverholm är fritidsledare och en av initiativtagarna till att Kinda dragit igång projektet Ta pulsen på Kinda, med syftet att få alla elever i lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet i Kinda att röra på sig varje skoldag. Passen är 4 minuter korta, med en blandning av puls och styrka.
– Eftersom det är helt fullt i vår idrottshall har vi istället bestämt att vi kör övningarna i klassrummen. Undervisande lärare leder passen och är själva med och kör övningar som spelats in på film, förklarar Tobias.
Idén till projektet kom efter en studiedag där lärarna fått ta del av föreläsningar från en skola i Naperville Chicago, och även från Anders Hansen, som skrivit boken Hjärnstark, om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.
– Jag har också 20 års erfarenhet i skolan och jag har sett en förändring i hur barnen rör på sig, och hur de mår och beter sig. Om 4 minuters intensiv träning några gånger/vecka kan påverka, så är det ju något som vi verkligen ska satsa på, säger Tobias.
Pulspasset är bara en av många åtgärder i projektet som Kinda satsat på för att eleverna ska må så bra som möjligt. De har även en hälsovecka varje år, och har låtit lärare gå utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa.
– Vi utgår ifrån ungdomsenkäten Om mig, och arbetar aktivt med att diskutera enkätsvaren med eleverna, för att se hur vi kan förändra skolan så att eleverna ska må bättre. Vi har till exempel infört provschema för eleverna i högstadiet för att få en jämnare fördelning under läsåret, berättar Tobias.
På föräldramöten pratar vi om vikten av fysisk aktivitet just som ett sätt att minska elevernas stress och påverka deras psykiska mående. Även föräldrarna får ta del av filmerna med Anders Hansen, för att själva komma till samma insikt.
– Det vi hoppas nu är att vi får fortsätta så att det blir en permanent verksamhet, avslutar Tobias Siverholm.
Fakta om Ta pulsen på Kinda
- Alla klasser på högstadiet (14 st) kör två-tre kortare träningspass i klassrummet varje vecka.
- Passen är schemalagda och genomförs i samband med en lektion.
- Passen är placerade de tre dagar eleverna inte har idrott på schemat, för att få rörelse varje dag.
- Alla övningar är filmade med musik och instruktioner.
- Två av dessa tre pass genomförs med träningsband (gummiband). Dessa är inköpt och sponsrade av Kinda-Ydre sparbank.
- Det genomförs totalt 42 korta pulspass under en vecka på högstadiet i Kinda.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Relaterad information
Så här kan ett pass se ut i ett klassrum.
Fler goda exempel
Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning
Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!Nyttiga samtal med hjälp av bilder
Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.Alla är vinnare i Rörelsesatsningen
När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse
Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.Lyckad pulsträning i Valdemarsvik
Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten
Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.