satt-ostergotland-i-rorelse

Elevkåren marknadsför puls-gympa på Berzeliusskolan

Idrotten slutar att vara obligatoriskt ämne efter årskurs 1 och det är ju många som inte har råd eller inte känner att de vill gå på gym. Resultatet blir att många elever i gymnasiet inte rör på sig alls, samtidigt som kraven hårdnar på att prestera goda studieresultat.

Linda Axelsson, idrottslärare på Berzeliusskolan är den som leder puls-passen på onsdagsmorgnarna klockan 7.20. Både lärare och elever deltar, och skolan bjuder på frukost efteråt. Elevkåren har varit drivande i att sprida information om puls-passet på sociala medier, vilket har gett ett bra gensvar.

– Det startade med att skolledningen tillsammans med elevkår,  lärare och skolkurator startade projektgrupper för att kartlägga vad som stressar våra elever. Vi utformade tillsammans en enkät som över 600 av våra elever deltog i, berättar Linda.

Fysisk aktivitet ett sätt att minska stressen

I enkäten kunde de tydligt se att det ofta var skolprestationer som påverkade elevernas stressnivå negativt. På frågan vad de själva brukar göra för att hantera sin stress så var ett vanligt svar: Fysisk aktivitet.

– Detta var något som jag som idrottslärare nappade extra på och med stor stöttning av skolledning och elevkåren startade vi puls-träningen efter jul med stöd i boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen.

Puls-träningen består av ett pass på 30 minuter med kondition och styrkeövningar blandat. Det som Linda strävar efter nu är att kunna lägga in det i schemat så att det går att lägga passet lite senare och mer i anslutning till skoldagen.

– Vi ska utvärdera detta efter vårterminen och se på vilket sätt vi ska gå vidare – förhoppningen är att det blir en punkt på schemat hos alla elever och att vi då får många fler att delta, avslutar Linda Axelsson.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Exempel på pulspass

Personer som hoppar i en idrottshall

Fler goda exempel

  • Rörelse och mat – en lyckad kombination

    Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
  • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

    En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
  • Lärare och elever tränar tillsammans

    Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

    Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet

    Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
  • Det finns hopp för glädje och starka ben

    Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!