satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Rekordstort intresse för skridskouthyrningen på Isovalen

Isovalen invigdes 2011 och kom till som resultatet av ett medborgarförslag i samband med att friidrottsarenan planerade byggas. Campushallen organiserar uthyrningen av skridskor, och kan konstatera att utifrån deras statistik är intresset rekordstort och har närapå tiodubblats sedan starten 2013.

– Vi ser ett stadigt ökande intresse, både från studenter och barnfamiljer, som kanske inte har möjlighet att köpa utrustning. Det är enkelt att ta sig hit och generösa öppettider. Att hyra utrustning är billigt, så sammantaget blir det ett bra och enkelt alternativ för den som vill komma ut och röra på sig vintertid, oavsett om sjöisarna håller eller ej, berättar Pia Carlsson, verksamhetschef för Campushallen/LSIF.

Även den allmänna uthyrningen av skridskor bygger på ett medborgarförslag, och det uppdraget genomförs alltså av Campushallen/LSIF (Linköpings studentidrottsförening) sedan 2013.

– Vi kan konstatera att uthyrningen har ökat från 179 stycken 2013 till 1874 under förra säsongen. I år är det redan 1580 uthyrningar, så vi går mot ännu ett rekord! Det är roligt att medborgarna engagerar sig i kommunens fritidsanläggningar och att medborgarförslagen får gehör. Genom att följa antalet uthyrda skridskor så här, så kan vi också hålla koll på hur stort intresset är, vilket kan vara svårt annars, eftersom inträdet är gratis och folk kommer och går som de vill så länge Isovalen är öppen, konstaterar Pia Carlsson.

Uthyrningsstatistik:

1580 hittills denna säsongen till och med 10 februari 2019
1874 st uthyrningar säsongen 2017-2018
967 st uthyrningar säsongen 2016-2017
877 st uthyrningar säsongen 2015-2016
741 st uthyrningar säsongen 2014-2015
179 st uthyrningar säsongen 2013-2014

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Populär vinteraktivitet

Full fart på Isovalen.

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.