satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Prostatacancerföreningens medlemmar tränar för livet

Människor som står på rad efter varandra med händerna på varandras axlar

Motion och styrka förlänger livet – och gubbarna gillar det, så då håller vi igång! Janne Björklund är medlem i Prostatacancerföreningens styrelse och en av de drivande i att se till att deras medlemmar får träna gratis tillsammans, en gång i veckan.

– PCF Öst har sedan 1,5 år tillbaka beslutat att erbjuda våra medlemmar ett pass i veckan i Medleys regi. Passet heter Easy Line och är en cirkelträning som passar alla. Det är helt perfekt även under behandling och fungerar bra som cancerrehabilitering, säger Janne.

Medelålderna är hög – från 65 – 85 år. I Norrköping har de även bjudit in medlemmar från bröstcancerföreningen MoaLina att delta.

–  För många är det inte bara träningen, utan det är det sociala som är viktigt. Att ha något att gå till och komma iväg på är minst lika viktigt som själva träningen, skulle jag säga, säger Janne.

I Linköping erbjuder föreningen träning som de leder själva utifrån ett program som de döpt till BRAK – buk, rygg, armar och knän. Programmet är utformat för att underhålla och stärka exempelvis koordinationsförmåga, muskelstyrka, uthållighet och balans.

– Vi kör träning som passar alla, men kanske särskilt är anpassat efter de behov man har om man opererats för prostatacancer, säger Jan- Anders Tolf, som leder träningen i Linköping.

Prostatacancerföreningen har även en dialog att utöka samarbetet de har med Medley, så att det ska gälla i hela regionen och om möjligt även nationellt.

– Vi ser ju att det här är uppskattat, och att medlemmarna mår bra av att träna. Många upplever att de får en förbättrad muskelstyrka och balans. Även viktnedgång är ett positivt resultat av träningen, har vi sett. Så det finns mycket att vinna, avslutar Janne.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.