satt-ostergotland-i-rorelse

Prostatacancerföreningens medlemmar tränar för livet

Människor som står på rad efter varandra med händerna på varandras axlar

Motion och styrka förlänger livet – och gubbarna gillar det, så då håller vi igång! Janne Björklund är medlem i Prostatacancerföreningens styrelse och en av de drivande i att se till att deras medlemmar får träna gratis tillsammans, en gång i veckan.

– PCF Öst har sedan 1,5 år tillbaka beslutat att erbjuda våra medlemmar ett pass i veckan i Medleys regi. Passet heter Easy Line och är en cirkelträning som passar alla. Det är helt perfekt även under behandling och fungerar bra som cancerrehabilitering, säger Janne.

Medelålderna är hög – från 65 – 85 år. I Norrköping har de även bjudit in medlemmar från bröstcancerföreningen MoaLina att delta.

–  För många är det inte bara träningen, utan det är det sociala som är viktigt. Att ha något att gå till och komma iväg på är minst lika viktigt som själva träningen, skulle jag säga, säger Janne.

I Linköping erbjuder föreningen träning som de leder själva utifrån ett program som de döpt till BRAK – buk, rygg, armar och knän. Programmet är utformat för att underhålla och stärka exempelvis koordinationsförmåga, muskelstyrka, uthållighet och balans.

– Vi kör träning som passar alla, men kanske särskilt är anpassat efter de behov man har om man opererats för prostatacancer, säger Jan- Anders Tolf, som leder träningen i Linköping.

Prostatacancerföreningen har även en dialog att utöka samarbetet de har med Medley, så att det ska gälla i hela regionen och om möjligt även nationellt.

– Vi ser ju att det här är uppskattat, och att medlemmarna mår bra av att träna. Många upplever att de får en förbättrad muskelstyrka och balans. Även viktnedgång är ett positivt resultat av träningen, har vi sett. Så det finns mycket att vinna, avslutar Janne.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!