satt-ostergotland-i-rorelse

Bandyklubbarna bussar barn till skridskofritids i Motala och Finspång

– Jag fick idén om skridskofritids från Uppsala, som jag tror var först i Sverige. Nu körs konceptet på tio platser i Sverige, och har verkligen gjort succé i Finspång!

Pär Breckne är klubbchef för Motala Bandy, där det hela startade för tre år sedan. Konceptet är enkelt, men kräver ett stort engagemang för att genomföras. Alla barn på fritids i Motala får erbjudande om att vara med på skridskofritids. Barnen hämtas sedan upp av bussar som kör dem till bandyplanen. Där väntar bandyklubbens pensionärer med korv och bröd och varm choklad till barnen.

– En förening fungerar ju tack vare alla ideella krafter som är beredda att ställa upp. Många minns själva hur tacksamma det var att deras egna barn kunde spela bandy eller träna i något lag, så när de blir pensionärer vill de göra något tillbaka, förklarar Pär.

De som saknar utrustning får låna både hjälm och skridskor. Motala Bandy har samlat in skridskor och även köpt gammal utrustning från olika ställen. Själva skridskoträningen leds av ungdomsspelare från deras pojk-och flicklag.

– Vi bestämde att ungdomarna fick utbilda sig i pedagogiken ”Bandy för barn”. Det har fungerat bra, och genom att vi kör på eftermiddagarna så har de slutat skolan, säger Pär.

Skridskofritids i Motala samlar mellan 100-200 barn varje vecka. Idén har även spridit sig till grannkommunen Finspång där Faiks bandysektion startat Skridskotisdag med 400 anmälda barn i år. Det är jämnt mellan pojkar och flickor och stor andel av barnen har ingen tidigare erfarenhet av att åka skridskor.

– Det här är en satsning som skapar engagemang i samhället. Vi har fått ett gäng pensionärer som brukar träffas att ställa upp och ge barnen fika. Andra kommer dit och hjälper till att knyta skridskor – en otroligt välkommen insats när vi har 300 barn som vill ut på isen!, säger Jesper Forsberg, ordförande i Faik Bandy.

För Faik Bandy innebär skridskotisdag del i ett koncept att nå ut brett i samhället. De anordnar också skridskodisco vissa fredagar, vilket har varit väldigt populärt.

– Vi har lyckats få sponsorer till skolsatsningen, men det viktigaste tror jag är den respekt i samhället som föreningen får av sådana här satsningar.

Den nya inriktningen som föreningen gjort har även positiv påverkan på företagens villighet att sponsra, tror Jesper.

– Företag idag är intresserade av att sponsra föreningar som har en bra ungdomsverksamhet och som jobbar ute i samhället och inte bara fokuserar på en seniorverksamhet. Att få vara en del av skridskotisdag skapar ett mervärde för dem som de är villiga att investera i och förknippas med, konstaterar Jesper.

Visst kan föreningarnas satsningar på skolbarn även vara ett sätt att rekrytera fler till bandyn, men bägge föreningarna är överens om att den stora vinsten ligger på samhällsnivån.

– Vi ser det som en samhällsinsats, och självklart som ett sätt att rekrytera fler till bandyn på sikt, förklarar Pär. Vi vill att alla barn ska kunna åka skridskor och komma ut och röra på sig även vintertid. Och börjar de spela bandy så är det extra roligt, men huvudsaken att de rör på sig, säger Pär.

Läs mer om skridskofritids i Motala här: http://www.ifkmotalabandy.se/skridskofritids-med-bandykul-ar-nu-igang/

Och om Faik Bandys skridskotisdag här: https://www.svenskalag.se/faik-bandy/nyheter/1249194/skridskotisdag-11-12

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Relaterad information

En samling människor på en isbana

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.