satt-ostergotland-i-rorelse

Terapihundar numera fast inslag i habiliteringen för barn och unga

Det är bra med terapihundar som del i habilitering – det är numera fastslaget i ett policybeslut och det håller vi såklart med om. Vi ser stora fördelar med att använda oss av terapihundar i vårt arbete, inte minst för att främja rörelse och aktivitet.

På habiliteringen i Linköping har vi använt oss av terapihundar i flera år, och ser många fördelar med det. Terapihundar kan användas till många olika saker, men i habiliteringen används de framför allt för att skapa motivation och interaktion med barnen. Det säger Margareta Lind, verksamhetschef.

– När barnen gör övningar tillsammans med hunden glömmer de bort vad de "inte kan" och det ger möjlighet till utveckling. Vi ser också att barnen blir mer uthålliga och fokuserade, säger Maria Stenmark som är arbetsterapeut och hundförare.

Att använda sig av hundar för att uppmuntra träning och rörelse är inte nytt, men blir alltmer etablerat. Från att ingå som forskningsprojekt och pilotprojekt är det numera ett inslag i den ordinarie verksamheten.

– Det är underbart att se föräldrarnas glädje när de ser vad deras barn kan. Det här ger ny energi till dem och ger ringar på vattnet även hemma, avslutar Maria Stenmark.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Människor, barn och djur som umgås på golvet

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.