satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Terapihundar numera fast inslag i habiliteringen för barn och unga

Det är bra med terapihundar som del i habilitering – det är numera fastslaget i ett policybeslut och det håller vi såklart med om. Vi ser stora fördelar med att använda oss av terapihundar i vårt arbete, inte minst för att främja rörelse och aktivitet.

På habiliteringen i Linköping har vi använt oss av terapihundar i flera år, och ser många fördelar med det. Terapihundar kan användas till många olika saker, men i habiliteringen används de framför allt för att skapa motivation och interaktion med barnen. Det säger Margareta Lind, verksamhetschef.

– När barnen gör övningar tillsammans med hunden glömmer de bort vad de "inte kan" och det ger möjlighet till utveckling. Vi ser också att barnen blir mer uthålliga och fokuserade, säger Maria Stenmark som är arbetsterapeut och hundförare.

Att använda sig av hundar för att uppmuntra träning och rörelse är inte nytt, men blir alltmer etablerat. Från att ingå som forskningsprojekt och pilotprojekt är det numera ett inslag i den ordinarie verksamheten.

– Det är underbart att se föräldrarnas glädje när de ser vad deras barn kan. Det här ger ny energi till dem och ger ringar på vattnet även hemma, avslutar Maria Stenmark.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Människor, barn och djur som umgås på golvet

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.