satt-ostergotland-i-rorelse

Projektet Phys-Can får medel från Cancerfonden

Projektet Phys-Can var ett av de projekt som fick medel från Cancerfonden under deras årliga utdelning. Projektet, som leds av professor Sussanne Börjeson, handlar om vilken effekt fysisk träning ger för cancerpatienter, men även vad det betyder för samhällsekonomin.

– Vi ska ställa den extra kostnaden för till exempel lokaler och motiverande coach i relation till träningsintensitet, studiedeltagarnas förändrade hälsa och antalet sjukskrivningsdagar. Förhoppningsvis får vi fram ett underlag som hjälper beslutsfattare att optimera vården, med fokus på patienternas livskvalitet utifrån samhällets begränsade resurser, säger Sussanne Börjeson i ett pressmeddelande.

Det är sedan tidigare känt att fysisk träning kan motverka så kallad fatigue, den trötthet som är vanlig under och efter en cancerbehandling. I projektet ska Sussanne Börjeson och hennes team ta reda på om det är kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv att erbjuda patienterna träning som del i deras rehabiitering. Med i projektet finns även Thomas Davidsson på Hälso- och sjukvårdsanalys, som är hälsoekonom och den som hållit ihop ansökan.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Träningsexempel

Person i en träningsmaskin på ett gym

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.