satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Projektet Phys-Can får medel från Cancerfonden

Projektet Phys-Can var ett av de projekt som fick medel från Cancerfonden under deras årliga utdelning. Projektet, som leds av professor Sussanne Börjeson, handlar om vilken effekt fysisk träning ger för cancerpatienter, men även vad det betyder för samhällsekonomin.

– Vi ska ställa den extra kostnaden för till exempel lokaler och motiverande coach i relation till träningsintensitet, studiedeltagarnas förändrade hälsa och antalet sjukskrivningsdagar. Förhoppningsvis får vi fram ett underlag som hjälper beslutsfattare att optimera vården, med fokus på patienternas livskvalitet utifrån samhällets begränsade resurser, säger Sussanne Börjeson i ett pressmeddelande.

Det är sedan tidigare känt att fysisk träning kan motverka så kallad fatigue, den trötthet som är vanlig under och efter en cancerbehandling. I projektet ska Sussanne Börjeson och hennes team ta reda på om det är kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv att erbjuda patienterna träning som del i deras rehabiitering. Med i projektet finns även Thomas Davidsson på Hälso- och sjukvårdsanalys, som är hälsoekonom och den som hållit ihop ansökan.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Träningsexempel

Person i en träningsmaskin på ett gym

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.