satt-ostergotland-i-rorelse

Idrottens dag banar väg för viktiga samtal om framtidens idrottsrörelse

Idrottens dag i Motala kommer att bli en gigantisk prova-på dag där besökare kan testa fotbollstennis, käpphästbana, såpahockey och andra idrotter.

– Men vi kommer också att prova på nya tankar om hur idrotten behöver förändras för att nå målet ”idrott hela livet”. Vi försöker få våra föreningar att tänka nytt och bredda synen på idrott och idrottaren!

Det säger Hans Wetterhall som är projektledare för Idrottens dag, som hålls i Motala den 1 september.

– Det finns många viktiga frågor på agendan för framtidens idrottsföreningar. Idrottsrörelsen är i ett paradigmskifte. Genom att samlas så här får vi möjlighet både att visa upp bredden av vårt föreningsliv, men också starta upp viktiga samtal om förändringar som behöver göras.

Initiativet till Idrottens dag kommer från Riksidrottsförbundet, som ett sätt att mer konkret arbeta med de fyra målområden man identifierat.

– Målområdena handlar om hur vi ser på tävling och träning och hur vi kan skapa föreningar som motiverar till att idrotta hela livet. Hur får vi barn att fokusera på sin egen utveckling istället för att jämföra sig med andra, samtidigt som vi vill fortsätta att uppmuntra tävling? Sådant hoppas jag att vi kommer att samtala om under dagen, säger Hans.

Under året kommer det hållas 31 liknande tillställningar runt om i landet. Motala är först ut och enda stad i Östergötland att anordna Idrottens dag. Under dagen kommer Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att debattera med lokalpolitiker från Motala om hur man ska stötta idrotten lokalt i Motala.

– 41 olika utställare finns på plats! Bland annat har Locker Room talk en VR-kamera som man kan få testa för att uppleva hur ett omklädningsrum kan vara. De jobbar för att ändra attityden i omklädningsrummen, berättar Hans.

Erfarenheterna och samtalen under dagen ska samlas in av Upplevelsinstitutet, som kommer att gå runt och intervjua både deltagare och föreningar på plats.

– Vi hoppas att dagen ska vara en inspiration för alla besökare och även ett startskott för de samtal om framtiden som idrottsföreningarna behöver göra, avslutar Hans Wetterhall.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Läs mer

Barn i rörelse närbild

Fler goda exempel

  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.