satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Idrottens dag banar väg för viktiga samtal om framtidens idrottsrörelse

Idrottens dag i Motala kommer att bli en gigantisk prova-på dag där besökare kan testa fotbollstennis, käpphästbana, såpahockey och andra idrotter.

– Men vi kommer också att prova på nya tankar om hur idrotten behöver förändras för att nå målet ”idrott hela livet”. Vi försöker få våra föreningar att tänka nytt och bredda synen på idrott och idrottaren!

Det säger Hans Wetterhall som är projektledare för Idrottens dag, som hålls i Motala den 1 september.

– Det finns många viktiga frågor på agendan för framtidens idrottsföreningar. Idrottsrörelsen är i ett paradigmskifte. Genom att samlas så här får vi möjlighet både att visa upp bredden av vårt föreningsliv, men också starta upp viktiga samtal om förändringar som behöver göras.

Initiativet till Idrottens dag kommer från Riksidrottsförbundet, som ett sätt att mer konkret arbeta med de fyra målområden man identifierat.

– Målområdena handlar om hur vi ser på tävling och träning och hur vi kan skapa föreningar som motiverar till att idrotta hela livet. Hur får vi barn att fokusera på sin egen utveckling istället för att jämföra sig med andra, samtidigt som vi vill fortsätta att uppmuntra tävling? Sådant hoppas jag att vi kommer att samtala om under dagen, säger Hans.

Under året kommer det hållas 31 liknande tillställningar runt om i landet. Motala är först ut och enda stad i Östergötland att anordna Idrottens dag. Under dagen kommer Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att debattera med lokalpolitiker från Motala om hur man ska stötta idrotten lokalt i Motala.

– 41 olika utställare finns på plats! Bland annat har Locker Room talk en VR-kamera som man kan få testa för att uppleva hur ett omklädningsrum kan vara. De jobbar för att ändra attityden i omklädningsrummen, berättar Hans.

Erfarenheterna och samtalen under dagen ska samlas in av Upplevelsinstitutet, som kommer att gå runt och intervjua både deltagare och föreningar på plats.

– Vi hoppas att dagen ska vara en inspiration för alla besökare och även ett startskott för de samtal om framtiden som idrottsföreningarna behöver göra, avslutar Hans Wetterhall.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Läs mer

Barn i rörelse närbild

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.