satt-ostergotland-i-rorelse

Nu sätter Folktandvården i Östergötland medarbetarna i rörelse

– Jag skulle inte orka mitt jobb om jag inte höll igång och tränade på fritiden. Arbetet som tandhygienist sliter hårt på axlar, nacke och fingrar. Så fort jag inte tränar så märker jag av det direkt.

Marie Nyberg är tandhygienist och friskvårdsledare i den nya satsningen Sätt Folktandvården i rörelse, som startade i april i år.

– Vi ville ta Östergötlands strategi för fysisk aktivitet på allvar och göra verkstad av den i vår egen verksamhet. Vi är 600 medarbetare i Folktandvården i Östergötland, och det här arbetet tror vi kommer göra stor skillnad för oss, säger Marie.

När Folktandvårdens ledning väl hade beslutat att dra igång, så tillsattes tre friskvårdsledare som satte sig ner och diskuterade vad de ville åstadkomma. Målet var att få igång nya rutiner på så många kliniker som möjligt.

– Vi ska få våra medarbetare medvetna om vinsten med rörelse och inse vilka möjligheter som finns. Vi vill att de ska upptäcka rörelseglädjen och allra helst hitta en träningsform som passar dem.

För att lyckas med detta, satsade Folktandvården på tre olika delar; friskvårdsinspiratörer, gemensamma aktiviteter, och ökad kunskap om fysisk aktivitet. Alla kliniker uppmuntrades att utse friskvårdsinspiratörer som ska hålla vardagsmotionen igång på sin egna klinik.

– Det är många som faktiskt inte vet vilka rättigheter de har att använda sig av friskvårdspengen och hur det går till. Finns det en kollega på kliniken, så är det lättare att fråga och få veta hur man gör.

Under våren har Folktandvården medverkat på de två större motionsloppen i Östergötland; Vårruset i Norrköping, Blodomloppet i Linköping. Tidigare har enskilda kliniker samlat ihop lag och deltagit, men nu deltog Folktandvården med gemensamt tält där alla kunde samlas.

– Vi ville visa upp oss lite mer samlat på de lite större eventen, för att skapa en känsla av enhet och vi-känsla med hela Folktandvården.

En träningscoach fanns till förfogande inför loppen, och under hösten så kommer klinikerna bli erbjudna att gå till gymmet tillsammans för att få tips och peppa varandra att komma igång. Folktandvården Östergötland har också tecknat avtal med Korpen om att erbjuda olika prova-på pass för att visa på möjligheterna.

– När man kommer till gymmet för första gången kan det göra stor skillnad att ha kollegor med sig som man känner sig trygg med. Det är många fler som vågar gå dit då, tror jag, och som upptäcker vilka möjligheter som finns där, konstaterar Marie.

Hittills har satsningen gett resultatet att det nu finns en friskvårdsinspiratör på varje klinik. Varje klinik har fått gummiband med tillhörande träningsprogram skickat till sig, och användingen har börjar få spridning, inte minst tack vare en humoristisk kortfilm som Folktandvården i Ekholmen spelade in och klippte ihop själva och la ut på det nystartade facebook-kontot.

– Vi ser det här som ett långsiktigt, strategiskt arbete som kommer gagna alla, avslutar Marie Nyberg.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Marie Nyberg

Person klädd i träningslinne som står i ett motionsspår

Fler goda exempel

  • Det här problemet måste angripas!

    Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
  • Friskvård är ett bidrag till välmående

    Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
  • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

    Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
  • Variation i arbetet motverkar ohälsa

    Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
  • Josip jobbar sig till kondition och muskler

    Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
  • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

    200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.