satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Fantasifull karta ska locka barn till Vrinneviskogen

Norrköpings kommun har låtit barnboksillustratören Jonna Björnstjerna rita en karta över Vrinneviskogen, i syfte att få fler att upptäcka skogen att vandra och leka i.

 – Eftersom Jonna Björnstjernas böcker ofta utspelar sig i skogen tänkte vi att det passade extra bra att just hon fick uppdraget att illustrera en fantasieggande karta över Vrinneviskogen. På det sättet tar hennes böcker klivet ut i verkligheten, samtidigt som skogen får en möjlighet att bli lite extra magisk, förklarar Lina Hedmark, friluftsstrateg i Norrköpings kommun, som varit med och tagit fram kartan.

Kartan finns uppsatt som en stor skylt i skogen, och går även att ladda ner och skriva ut, för att man som förälder eller lärare enkelt ska kunna använda den. Tillsammans med kartan finns även ett bingospel där barnen kan spana efter hurtbullar, stenbumlingar, hovspår och avbrutna träd i skogen.

– Skogen är ju en fantastisk plats som lockar till fantasi och rörelse. Genom att ta fram den här kartan, och det tillhörande bingospelet vill vi uppmuntra ännu fler att upptäcka skogen som källa både till fysisk aktivitet och naturglädje, säger Lina.

Jonna Björnstjerna, som illustrerat kartan, har tagit hjälp av kommunens ekologer och även varit på plats och rekat för att få den rätta känslan.

– Min tanke med kartan är att den ska göra det mer spännande för barn att vara i skogen, och förstärka vilken magisk lekplats en skog kan vara, säger Jonna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Ta dig till Vrinneviskogen

person som håller i två böcker

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.