satt-ostergotland-i-rorelse

Fantasifull karta ska locka barn till Vrinneviskogen

Norrköpings kommun har låtit barnboksillustratören Jonna Björnstjerna rita en karta över Vrinneviskogen, i syfte att få fler att upptäcka skogen att vandra och leka i.

 – Eftersom Jonna Björnstjernas böcker ofta utspelar sig i skogen tänkte vi att det passade extra bra att just hon fick uppdraget att illustrera en fantasieggande karta över Vrinneviskogen. På det sättet tar hennes böcker klivet ut i verkligheten, samtidigt som skogen får en möjlighet att bli lite extra magisk, förklarar Lina Hedmark, friluftsstrateg i Norrköpings kommun, som varit med och tagit fram kartan.

Kartan finns uppsatt som en stor skylt i skogen, och går även att ladda ner och skriva ut, för att man som förälder eller lärare enkelt ska kunna använda den. Tillsammans med kartan finns även ett bingospel där barnen kan spana efter hurtbullar, stenbumlingar, hovspår och avbrutna träd i skogen.

– Skogen är ju en fantastisk plats som lockar till fantasi och rörelse. Genom att ta fram den här kartan, och det tillhörande bingospelet vill vi uppmuntra ännu fler att upptäcka skogen som källa både till fysisk aktivitet och naturglädje, säger Lina.

Jonna Björnstjerna, som illustrerat kartan, har tagit hjälp av kommunens ekologer och även varit på plats och rekat för att få den rätta känslan.

– Min tanke med kartan är att den ska göra det mer spännande för barn att vara i skogen, och förstärka vilken magisk lekplats en skog kan vara, säger Jonna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Ta dig till Vrinneviskogen

person som håller i två böcker

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.