satt-ostergotland-i-rorelse

Strokeputtarna gör golf tillgänglig för fler

Person i rullstol som puttar en golfboll på en golfbana

Största vinsten är att kunna fokusera på något. Koncentrera sig, öva koordination och lära sig något nytt. Det är en stor vinst för många.

Lars Vangdal, tränare i Linköpings Golfklubb och en av initiativtagarna till Strokeputtarna. Strokeputtarna är ett samarbete mellan Strokeföreningen och Linköpings golfklubb, där en grupp med strokepatienter får öva golf tillsammans med sina partners.

– Att just golf passar bra för strokepatienter tror jag beror på att det kräver en relativt liten energiinsats för att komma igång. Man kan spela sittande i rullstol, och ändå träna balans och koordination, förklarar Lars.

Gruppen träffas fyra gånger per termin sedan våren 2017, och har stadigt ökat antal deltagare. Några särskilda tränare krävs inte, utan en vanlig golftränare räcker. Strokeföreningen har däremot en medicinskt kunnig person med, för säkerhets skull.

– Bara att komma ut och göra något roligt tillsammans med sin partner och tillsammans i gruppen är en stor vinst för många. En del har spelat golf tidigare och uppskattar att kunna fortsätta putta, men för de flesta är det en ny erfarenhet, berättar Lars.

Fullskaligt spel är inte målet för gruppen. Det är inte möjligt varken fysiskt eller tekniskt, utan puttbanan och korthålsbanan är det som gäller, och det är tillräckligt utvecklande, menar Lars.

– Både korthålsbanan och puttbanan används även av andra grupper – till exempel av föräldrar som skjutsar sina barn till golfträning, eller besökare som vill testa att spela utan green card. De är uppskattade av många.

Att rullstolarna sliter på puttbanan är inget som oroar Lars, så länge det är i liten skala.

– På sikt om vi ska utveckla gruppen och kanske öka antalet deltagare, så skulle vi behöva en konstgräsplan istället för den känsliga puttbanan. Det skulle göra den mindre känslig och även förlänga säsongen för många fler, så det håller vi på att leta bidrag för. Golf är en sport för alla och det är något vi vill lyfta fram, avslutar Lars Vangdal.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.