- Fritid och kultur
- Vuxna 18-64 år
- Östergötland
- Linköping
Strokeputtarna gör golf tillgänglig för fler

Största vinsten är att kunna fokusera på något. Koncentrera sig, öva koordination och lära sig något nytt. Det är en stor vinst för många.
Lars Vangdal, tränare i Linköpings Golfklubb och en av initiativtagarna till Strokeputtarna. Strokeputtarna är ett samarbete mellan Strokeföreningen och Linköpings golfklubb, där en grupp med strokepatienter får öva golf tillsammans med sina partners.
– Att just golf passar bra för strokepatienter tror jag beror på att det kräver en relativt liten energiinsats för att komma igång. Man kan spela sittande i rullstol, och ändå träna balans och koordination, förklarar Lars.
Gruppen träffas fyra gånger per termin sedan våren 2017, och har stadigt ökat antal deltagare. Några särskilda tränare krävs inte, utan en vanlig golftränare räcker. Strokeföreningen har däremot en medicinskt kunnig person med, för säkerhets skull.
– Bara att komma ut och göra något roligt tillsammans med sin partner och tillsammans i gruppen är en stor vinst för många. En del har spelat golf tidigare och uppskattar att kunna fortsätta putta, men för de flesta är det en ny erfarenhet, berättar Lars.
Fullskaligt spel är inte målet för gruppen. Det är inte möjligt varken fysiskt eller tekniskt, utan puttbanan och korthålsbanan är det som gäller, och det är tillräckligt utvecklande, menar Lars.
– Både korthålsbanan och puttbanan används även av andra grupper – till exempel av föräldrar som skjutsar sina barn till golfträning, eller besökare som vill testa att spela utan green card. De är uppskattade av många.
Att rullstolarna sliter på puttbanan är inget som oroar Lars, så länge det är i liten skala.
– På sikt om vi ska utveckla gruppen och kanske öka antalet deltagare, så skulle vi behöva en konstgräsplan istället för den känsliga puttbanan. Det skulle göra den mindre känslig och även förlänga säsongen för många fler, så det håller vi på att leta bidrag för. Golf är en sport för alla och det är något vi vill lyfta fram, avslutar Lars Vangdal.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.