satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Generation pep delar ut inspirerande bok om rörelse till alla 5-åringar

– Föräldrarna och barnen blir glatt överraskade när de får boken. De får ju ibland små grejer på kontrollerna, men en hel bok så här, det räknar de inte med, så det är väldigt uppskattat. Jag tror också att det hjälper till göra föräldrarna uppmärksamma på att rörelse är viktigt även för små barn – att man kanske inte alltid kan ta det för givet.

Det säger Ki Danielsson, sköterska på Trädgårdstorgets barnavårdscentral i Linköping. Alla barn får boken som avslutning på sin 5-årskontroll, som också är det sista besöket barnet gör på barnavårdscentralen.

– Varje besök som föräldrarna gör med barnen är ju ett slags hälsosamtal, där vi pratar om kost, fysisk aktivitet och hur olika vanor påverkar barnet. Det är inte så att vi gör det särskilt på 5-årsbesöket, förklarar Ki.

På 3-årskontrollen kontrolleras bland annat barnets BMI för första gången, och barn som man ser ligger högt kan remitteras till övervikt-och fetmateamet.

– Det finns en hel del barn och föräldrar som behöver uppmärksammas på hur viktigt det är med rörelse. Det kan handla om att inte ta för vana att alltid ta med vagn till barnet, eller att fundera på hur mycket barnen sitter framför skärmen, säger Ki. Så den här boken tycker jag verkar vara ett utmärkt initiativ!

Det är organisationen Generation Pep som ger ut boken i samarbete med barnavårdscentralerna och Region Östergötland och övriga regioner/landsting runt om i Sverige, tack vare bidrag från Stenbecks Stiftelse och Gålöstiftelsen. Boken är skriven av Josefin Sundström och illustrerad av Emma Göthner.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Bokutdelning

Ett barn som har en bok på huvudet

Teo Klerestig får sin bok på 5-årskontrollen. Med på bilden är också Teos mamma Erica Källbom.

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.