satt-ostergotland-i-rorelse

Generation pep delar ut inspirerande bok om rörelse till alla 5-åringar

– Föräldrarna och barnen blir glatt överraskade när de får boken. De får ju ibland små grejer på kontrollerna, men en hel bok så här, det räknar de inte med, så det är väldigt uppskattat. Jag tror också att det hjälper till göra föräldrarna uppmärksamma på att rörelse är viktigt även för små barn – att man kanske inte alltid kan ta det för givet.

Det säger Ki Danielsson, sköterska på Trädgårdstorgets barnavårdscentral i Linköping. Alla barn får boken som avslutning på sin 5-årskontroll, som också är det sista besöket barnet gör på barnavårdscentralen.

– Varje besök som föräldrarna gör med barnen är ju ett slags hälsosamtal, där vi pratar om kost, fysisk aktivitet och hur olika vanor påverkar barnet. Det är inte så att vi gör det särskilt på 5-årsbesöket, förklarar Ki.

På 3-årskontrollen kontrolleras bland annat barnets BMI för första gången, och barn som man ser ligger högt kan remitteras till övervikt-och fetmateamet.

– Det finns en hel del barn och föräldrar som behöver uppmärksammas på hur viktigt det är med rörelse. Det kan handla om att inte ta för vana att alltid ta med vagn till barnet, eller att fundera på hur mycket barnen sitter framför skärmen, säger Ki. Så den här boken tycker jag verkar vara ett utmärkt initiativ!

Det är organisationen Generation Pep som ger ut boken i samarbete med barnavårdscentralerna och Region Östergötland och övriga regioner/landsting runt om i Sverige, tack vare bidrag från Stenbecks Stiftelse och Gålöstiftelsen. Boken är skriven av Josefin Sundström och illustrerad av Emma Göthner.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Bokutdelning

Ett barn som har en bok på huvudet

Teo Klerestig får sin bok på 5-årskontrollen. Med på bilden är också Teos mamma Erica Källbom.

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.