satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Konstsnöanläggning i Kimstad resultatet av gott samarbete

– Nu vet vi att det kommer finnas snö i spåren. Vi kan på ett helt annat sätt planera för både barn- och ungdomsverksamhet och pensionärsgrupper som vill åka skidor och testa skidskytte. Vi har jobbat så länge för det här, och det känns fantastiskt att vi tillsammans fått det att hända!

Det säger Jonas Braam, skid-och motionssektionen i Kimstad GoIF, om den konstsnöanläggning som håller på att färdigställas. Genom att satsa på konstsnö säkras den stora barn-och ungdomssektionen på ett helt annat sätt.

– Vi har ju haft flera dåliga vintrar bakåt, och det riskerar att minska antalet aktiva barn och ungdomar. De tröttnar på att inte kunna åka och börjar med andra aktiviteter om vi inte kan erbjuda snö att åka på, säger Jonas.

Konstsnöanläggningen är ett resultat av ett långsiktigt samarbete mellan Kimstad GoIF och Norrköpings kommun. Viktor Månsson är enhetschef på kultur-och fritidsförvaltningen i Norrköpings kommun och den som sytt ihop avtalet med Kimstad GoIF.

– Norrköpings kommun bad föreningarna göra ansökningar där de medfinansierade satsningen, både genom eget arbete och med medel utifrån. På det sättet kunde vi finansiera två anläggningar till priset av en, konstaterar han.

Norrköpings kommun bistår med snökanoner, högtryckspumpar, rörledningar med mera – och Kimstad GoIF bekostar grävningen för vattendamm och rörledningar och sköter sedan driften. Att valet föll på Kimstad GoIF berodde mycket på deras barn-och ungdomssektion, men också på det geografiska läget.

– Tack vare goda kommunikationer och central placering i länet upplevs inte Kimstad så avsides. Det är en kvart från Linköping och en kvart från Norrköping, konstaterar Jonas Braam.

Fler som bidrar innebär också fler som intresserar sig för att anläggningen sköts och används. Kimstad GoIF började planera för anläggningen redan 2014, och har hittills lyckats skrapa ihop finansiering för drygt 2 kilometer konstsnöspår. På lång sikt hoppas klubben på totalt 4 km konstsnöspår. De har fått medfinansiering från Gustavianska Stiftelsen, Sparbanksstiftelsen Alfa, Skidlyftet på McDonalds, Östergötlands idrottsförbund och landsbygdsstöd från EU-projektet Leader.

– Än är vi inte i hamn helt, men om vi når upp till det vi föresatt oss så blir det garanterade skidspår och snöglädje i Kimstad för alla nästa år, avslutar Jonas Braam hoppfullt.

Kimstad Goif Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Konstsnöanläggningar i Östergötland

 • Finspång
 • Borensberg
 • Vreta
 • Linköping
 • Sya
 • Ödeshög
 • Boxholm
 • Söderköping
 • Kimstad
 • Kolmården
En vuxen och två barn på en snötäckt skidanläggning

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.