satt-ostergotland-i-rorelse

Konstsnöanläggning i Kimstad resultatet av gott samarbete

– Nu vet vi att det kommer finnas snö i spåren. Vi kan på ett helt annat sätt planera för både barn- och ungdomsverksamhet och pensionärsgrupper som vill åka skidor och testa skidskytte. Vi har jobbat så länge för det här, och det känns fantastiskt att vi tillsammans fått det att hända!

Det säger Jonas Braam, skid-och motionssektionen i Kimstad GoIF, om den konstsnöanläggning som håller på att färdigställas. Genom att satsa på konstsnö säkras den stora barn-och ungdomssektionen på ett helt annat sätt.

– Vi har ju haft flera dåliga vintrar bakåt, och det riskerar att minska antalet aktiva barn och ungdomar. De tröttnar på att inte kunna åka och börjar med andra aktiviteter om vi inte kan erbjuda snö att åka på, säger Jonas.

Konstsnöanläggningen är ett resultat av ett långsiktigt samarbete mellan Kimstad GoIF och Norrköpings kommun. Viktor Månsson är enhetschef på kultur-och fritidsförvaltningen i Norrköpings kommun och den som sytt ihop avtalet med Kimstad GoIF.

– Norrköpings kommun bad föreningarna göra ansökningar där de medfinansierade satsningen, både genom eget arbete och med medel utifrån. På det sättet kunde vi finansiera två anläggningar till priset av en, konstaterar han.

Norrköpings kommun bistår med snökanoner, högtryckspumpar, rörledningar med mera – och Kimstad GoIF bekostar grävningen för vattendamm och rörledningar och sköter sedan driften. Att valet föll på Kimstad GoIF berodde mycket på deras barn-och ungdomssektion, men också på det geografiska läget.

– Tack vare goda kommunikationer och central placering i länet upplevs inte Kimstad så avsides. Det är en kvart från Linköping och en kvart från Norrköping, konstaterar Jonas Braam.

Fler som bidrar innebär också fler som intresserar sig för att anläggningen sköts och används. Kimstad GoIF började planera för anläggningen redan 2014, och har hittills lyckats skrapa ihop finansiering för drygt 2 kilometer konstsnöspår. På lång sikt hoppas klubben på totalt 4 km konstsnöspår. De har fått medfinansiering från Gustavianska Stiftelsen, Sparbanksstiftelsen Alfa, Skidlyftet på McDonalds, Östergötlands idrottsförbund och landsbygdsstöd från EU-projektet Leader.

– Än är vi inte i hamn helt, men om vi når upp till det vi föresatt oss så blir det garanterade skidspår och snöglädje i Kimstad för alla nästa år, avslutar Jonas Braam hoppfullt.

Kimstad Goif Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Konstsnöanläggningar i Östergötland

 • Finspång
 • Borensberg
 • Vreta
 • Linköping
 • Sya
 • Ödeshög
 • Boxholm
 • Söderköping
 • Kimstad
 • Kolmården
En vuxen och två barn på en snötäckt skidanläggning

Fler goda exempel

 • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

  Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
 • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

  Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!