satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

LVC prioriterar jämställdhet för dam- och herrlagen i elitserien

Glad person i guldhatt som lyfter en pokal

– Vi tog ett enhälligt beslut att det måste vara samma förutsättningar för damlaget som för herrlaget, när nu bägge gått upp i elitserien. Det är en viktig signal som vi egentligen tycker är självklar.

Det säger Bo Kindgren, ordförande för Linköpings volleybollklubb (LVC) apropå styrelsens beslut att genomföra ett åtgärdspaket för att öka jämställdheten inom Linköpings volleybollklubb.

Det var inför elitsäsongen 2017/18 som styrelsen fick ställa sig frågan om föreningen hade kraft att både mänskligt och ekonomiskt hålla två lag i högsta serien.

– Under ett möte med damlaget diskuterade vi vilka uppoffringar i form av socialt liv, studier och annat som en satsning på elitserien kräver. Signalerna från spelarna var starka och då beslöt vi att låta båda lagen spela elit.

Men det räcker inte att visa passion och ha en vilja att utvecklas för att kunna erbjuda publik och webbtittare en bra underhållning. En utveckling kräver också resurser.

– Vi satte igång en självkritisk process för att komma fram till vad vi tillsammans kan göra med de resurser vi har. Tills slut kom vi överens om ett åtgärdspaket för att damlaget skulle få bästa möjliga förutsättningar inför sin elitsatsning, förklarar Bo.

Åtgärdspaketet innehöll förslag om framförallt halltider och ersättning, men kom även att påverka sättet att organisera resorna till matcherna, med ökad samverkan mellan lagen.

–  Halltider är hårdvaluta för alla klubbar oavsett lag eller nivå. Får man tillgång att träna i stor hall kan man utvecklas mer och det är en möjlighet vi vill ge bägge lagen, förklarar Bo.

Styrelsen beslutade helt enkelt att bägge lagen skulle ha lika många pass i stor hall. Detta innebar en förflyttning till en mindre hall med ett pass i veckan för herrarna, till förmån för damlaget som fick en extra träningstid. Herrlaget, som har legat länge i elitserien, har dock fortfarande kvar en viss ersättning, som damlaget inte har.

– Men vi har beslutat att sänka deras redan låga ersättning för att kunna satsa på damlaget. Vi tror att det gagnar alla i slutänden, och det är ingen som haft några synpunkter på heller, berättar Bo.

Dessutom startade ett samarbete mellan lagen så att man kunde hyra gemensamma bussar istället för som tidigare, varje lag skötte sig själva.

– Det blir både miljövänligt och trafiksäkert, så det är något vi kommer fortsätta med, säger Bo.

Föreningar bygger i mångt och mycket på ideellt arbete och att herrlaget ligger i elitserien innebär att de ställer upp på mycket aktiviteter för att stärka volleyboll som sport, samtidigt som de tränar för att vinna elitserien. Bland annat har har LVC aktiviteter för skolorna i områdena Berga, Ryd, Skäggetorp och Lambohov där de kommer ut till skolorna under idrottsdagar, och kör volleybollturneringar.

– Vi märker att många nyanlända gärna är med och tränar och där skulle kommunen behöva se över regelverken. Oftast krävs det att man blir medlem för att kunna få stöd för en aktivitet, men det är inte alltid så lätt att förmedla.

De organiserar också beachvollyboll på planerna i olika områden, i samarbete med kommunen.

– Vi vill ju nå alla grupper om det går. Vi samarbetar med Linköpings idrottsförbunds satsning Unga ledare och har grupper både för små barn (Volleybompa – se bild), motionsgrupper, korplag och familjeträning. Vi vill att volleyboll ska vara ett alternativ för alla, avslutar Bo Kindgren.

Styrelsen har tillsammans med tränare och spelare fastställt följande åtgärdspaket för 2017/18:

  • Dam och-herrlagen ska ha lika många pass med helplansträning måndag-fredag. Detta innebar att Elit herr minskar från fyra till tre pass medan dam ökar från två till tre pass.
  • Dam ska i möjligaste mån spela sina matcher i Sporthallen.
  • Dam erhåller ett av herrarnas träningspass och går från 0 pass till 1 pass i Sporthallen.
  • Herr erbjuds träning i annan hall och minskar från 3 träningspass till 2 pass i Sporthallen.
  • Herrlagets redan låga ersättningsnivå sänks med 10 procent för att ge dam bättre förutsättningar.Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen.
  • En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling.

Linköping VC Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.