satt-ostergotland-i-rorelse

Funktionsrätt Östergötland – trettiotvå medlemsorganisationer ställer sig bakom strategin

Funktionsrätt Östergötland arbetar för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna utöva sporter och röra på sig på samma villkor som alla andra.

– Tillsammans med övriga föreningslivet kan vi öka möjligheterna att delta på lika villkor, och det tycker vi att den gemensamma strategin bidrar till.

Det säger Agneta Lindqvist från Funktionsrätt Östergötland Länk till annan webbplats. apropå att de nu officiellt ställt sig bakom strategin för Sätt Östergötland i rörelse.nu

– Ett gott initiativ för att sätta människor i rörelse är ”En gång för alla” i Söderköping. Det är en anpassad gångstig som fungerar både för rullatorer, rullstolar, barnvagnar eller andra hjälpmedel. Inkluderar man människor med funktionshinder inkluderar man även exempelvis äldre, barnfamiljer och andra som har svårt att röra sig men ändå vill komma ut i skog och mark, konstaterar Agneta Lindqvist.

Funktionsrätt Östergötland är en paraplyorganisation för en lång rad föreningar, som alla arbetar för att deras medlemmar ska få samma rättigheter till bland annat en meningsfull fritid och möjlighet till fysisk aktivitet. Deras motto är ”Att arbeta för ett samhälle där en funktionsnedsättning eller en kronisk sjukdom inte är ett hinder för att leva ett bra liv.”

– Vi vet att många föreningar ser över sina verksamheter för att kunna erbjuda aktiviteter till fler, och det ser vi såklart som mycket positivt. Med samarbetet i Sätt Östergötland i rörelse.nu kan vi hitta bra samarbetspartners och få fler föreningar att kunna erbjuda verksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar.

Genom ökad kunskap om funktionsnedsättningar och vad som krävs för utrustning och anpassning kan fler idrottsföreningar inkludera alla barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar.

– Helt plötsligt har man en verksamhet som vänder sig till alla som vill röra på sig. Det vinner alla på, konstaterar Agneta Lindqvist.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon


Nyhet

Tillbaka

 

Senast uppdaterad

Funktionsrätt

Ett barn med hjälm som åker skridskor med hjälp av ett stöd

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.