satt-ostergotland-i-rorelse

Funktionsrätt Östergötland – trettiotvå medlemsorganisationer ställer sig bakom strategin

Funktionsrätt Östergötland arbetar för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna utöva sporter och röra på sig på samma villkor som alla andra.

– Tillsammans med övriga föreningslivet kan vi öka möjligheterna att delta på lika villkor, och det tycker vi att den gemensamma strategin bidrar till.

Det säger Agneta Lindqvist från Funktionsrätt Östergötland Länk till annan webbplats. apropå att de nu officiellt ställt sig bakom strategin för Sätt Östergötland i rörelse.nu

– Ett gott initiativ för att sätta människor i rörelse är ”En gång för alla” i Söderköping. Det är en anpassad gångstig som fungerar både för rullatorer, rullstolar, barnvagnar eller andra hjälpmedel. Inkluderar man människor med funktionshinder inkluderar man även exempelvis äldre, barnfamiljer och andra som har svårt att röra sig men ändå vill komma ut i skog och mark, konstaterar Agneta Lindqvist.

Funktionsrätt Östergötland är en paraplyorganisation för en lång rad föreningar, som alla arbetar för att deras medlemmar ska få samma rättigheter till bland annat en meningsfull fritid och möjlighet till fysisk aktivitet. Deras motto är ”Att arbeta för ett samhälle där en funktionsnedsättning eller en kronisk sjukdom inte är ett hinder för att leva ett bra liv.”

– Vi vet att många föreningar ser över sina verksamheter för att kunna erbjuda aktiviteter till fler, och det ser vi såklart som mycket positivt. Med samarbetet i Sätt Östergötland i rörelse.nu kan vi hitta bra samarbetspartners och få fler föreningar att kunna erbjuda verksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar.

Genom ökad kunskap om funktionsnedsättningar och vad som krävs för utrustning och anpassning kan fler idrottsföreningar inkludera alla barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar.

– Helt plötsligt har man en verksamhet som vänder sig till alla som vill röra på sig. Det vinner alla på, konstaterar Agneta Lindqvist.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon


Nyhet

Tillbaka

 

Funktionsrätt

Ett barn med hjälm som åker skridskor med hjälp av ett stöd

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.