satt-ostergotland-i-rorelse

ResursPoolen sätter äldre i rörelse

– Det sitter så mycket människor som gått i pension och inte har något att göra. Kom till Resurspoolen så kommer ni ut och kan hjälpa någon annan att komma ut också!

Siv Nordqvist är ordförande i ResursPoolen – en ideell förening som hjälper äldre att komma ut på promenader, utföra ärenden eller bara umgås.

– Någon kanske har gått ner sig av olika anledningar, och blivit sittande hemma. Vi hjälper till att tipsa om olika aktiviteter, och följer med människor så de kan komma ut och röra på sig och träffa folk.

ResursPoolen är en frivilligorganisation som startade 1995. Den har 90 frivilliga men inga anställda.

– 90 kan låta mycket, men vi skulle kunna vara många fler, säger Siv. Vi har räknat ut att vi når ungefär 6000 personer i vår verksamhet, så det finns massor att göra.

ResursPoolen hjälper till med det som de äldre efterfrågar. De har datorutbildning, stickkurser och ett snickeri. Mest uppskattat är träffarna med musikunderhållning.

– Ibland är det ”Skivor till kaffet”. Då kör vi önskeskivor med dans – det brukar vara mycket populärt, säger Siv.

De flesta äldre som får hjälp av ResursPoolen bor på något äldreboende. Det är de äldres önskemål som bestämmer vad Resurspoolen ska syssla med, men det är också viktigt att lyssna till vad de frivilliga är intresserade av att hjälpa till med.

– Det är ett samspel kan man säga, och ju fler engagerade volontärer vi har, ju mer kan vi erbjuda, säger Siv.

Genom ResursPoolen får de äldre till exempel komma ut och promenera flera gånger i veckan, och det är något som uppskattas mycket. Sedan i maj i år finns det även tre stycken transportcyklar som Linköpings kommun specialimporterat från Danmark. Cyklarna är utplacerade i Skäggetorp, Åleryd och Hagalund och används dels som transportmedel, men allra mest för att det är ett roligt sätt att komma ut på.

– Vi tar med en eller två personer på cykeln och så bär det iväg. Det är ju lite träning för oss som cyklar också, även om det är elcyklar, säger Östen Elggren som är en av de volontärer som brukar komma till äldreboendet i Ullstämma varje vecka.

Ibland är det promenader och ibland tar han med den som vill ut på en cykeltur. Cykelvägarna kring Ullstämma är prioriterade, så de plogas och sandas hela vintern. Med hjälp av cyklarna och Resurspoolen kommer fler iväg till olika aktiviteter.

– Fler borde prova att arbeta ideellt. Man måste inte jobba mer än man tycker att man har tid med – 2-4 timmar i veckan gör stor skillnad för den som får hjälp, avslutar Östen Elggren innan han cyklar iväg i solskenet.

På bilden: Siv Nordqvist, Dennis Elgstrand och Östen Elggren från ResursPoolen.

Läs mer och kontakta ResursPoolen på

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Resurspoolen

Två äldre personer som går utomhus

Fler goda exempel

 • Trams och skratt är viktiga grejer

  Nytta och nöje. Kan det finnas en bättre kombination när det kommer till träning och fysisk aktivitet? Tantparkouren i Vadstena är ett utmärkt exempel – och kanske är det skrattmusklerna som får sig den allra största genomköraren varje måndagskväll när gänget träffas.
 • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

  I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
 • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

  Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
 • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

  I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
 • Strategen som bubblar av gröna idéer

  Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
 • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

  ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.