satt-ostergotland-i-rorelse

Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.

– Blodtrycket sjunker, stressen rinner av, nya tankar tar form när vi rör oss utomhus och allt det vackra, gröna blir till energigivande upplevelser. Vi är ju ett vandringsfolk från början och jag tycker att jag märker i kroppen att vi är skapta för att gå. Det känns rätt. Det är ingen tvekan om att vandring gör gott för hälsan.

Anne Hederén är strateg på enheten för samhällsplanering och ansvarig för Östgötaleden. Bara att höra henne prata om vandring och skönheten i naturen gör att stigarna och lederna lockar.

– Jag tror att jag har Region Östergötlands roligaste jobb, säger hon.

– Just Östgötaleden är så varierad och vi kan välja mellan vildmark och mosskog i Kolmården i Norrköping, fantastisk utsikt och mysiga bokskogar på Omberg, vackert odlingslandskap i södra delen av länet eller klippor i ytterskärgården vid Valdemarsvik. Det är ett axplock och det är min och mina kollegors sak att lyfta fram allt det fina så att folk hittar guldkornen.

Vardagsrum med eldstad

Under pandemin har Anne sett att intresset för uteliv ökat markant. Istället för att bara vandra under sommarhalvåret har folk fortsatt hela året.

– Naturen blev som ett vardagsrum där vi kunde mötas när vi inte fick träffas inomhus. Folk har samlats vid eldstäder och grillplatser för att umgås och laga mat, säger hon.

Men att nya grupper hittar ut för också med sig behov av ökad trygghet i markerna. Arbetet pågår med att märka lederna med skyltar som tydligt visar hur långt det är kvar till mål, var nästa rastplats eller busshållplats ligger och var man kan kasta skräp och fylla sin vattenflaska till exempel.

– Många har naturen i blodet, men det finns nytillkomna besökare som inte är lika vana. Det märker vi på att nedskräpningen ökar och att man inte har samma respekt för växtlighet och rastplatser. Det är tråkigt att se, men det är till stor del en informationsfråga som vi arbetar mycket med, säger Anne Hederén.

Gemensamt önskemål

Ett önskemål från såväl privatpersoner, kommuner, turistnäringen och företag som vill arbeta naturnära, är rundslingor. Det vill säga leder som börjar och slutar på samma plats.

– Östgötaleden går inte från A till Ö utan slingrar sig genom länet och vi strävar efter att knyta ihop allt fler av lederna, säger Anne.

Hallstadrundan i Rimforsa är just en sådan tur. Den har fått en ny, 4,5 kilometer lång sträckning som bundit ihop den befintliga leden till en 1,3 mil lång rundslinga. Start och mål ligger vid Rimforsa torg vilket innebär att det går bra att ta sig dit såväl med buss och tåg som bil.

– Det är en ganska kuperad runda, men otroligt vacker. Både pulshöjande och pulssänkande, kan man säga. Den är en komprimerad del av allt som Kindabygden i södra Östergötland har att erbjuda, säger Ulrika Larsson.

Från tyskt till svenskt

Ulrika är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och dessutom projektledare för Lakesperience, en satsning från EU för att utveckla ledturismen i fyra länder runt Östersjön och där sjösystemet söder om Linköping valts ut.

– Projektet riktades i första hand till den tyska turismen, men när Coronapandemin kom fick vi snabbt tänka om, säger Ulrika.

Ländernas gränser stängdes och den internationella turismen dog snabbt. Fokus ställdes då om till den svenska marknaden där efterfrågan på aktiviteter ökade.

– Lakesperience var ju uppbyggt för besökare som inte är vana vid den svenska naturen och det var precis den målgruppen, fast i Sverige, som nu letade sig ut i naturen. Det kändes bra att vi hade ett färdigt koncept att erbjuda och därmed nådde vi direkt ut till mer naturovana svenskar.

Ulrika har överlag sett en bredare besöksgrupp i naturen.

– De som är vana har letat sig till mer utmanande utflykter, medan andra tar del av de mer lättillgängliga lederna där vi kan erbjuda hög service, säger hon.

– Jag tror att den här trenden kommer att fortsätta, även om pandemin har lättat. Folk har upptäckt att man mår bra i naturen. Samhället är så stressat och pressat i dag och skogen ger återhämtning. Det har blivit en plats där vi får ny kraft och där vi kan mötas och ha trevlig tillsammans.

Kontemplativ utsikt

Utbudet av leder och inte minst rundslingor är enormt i Östergötland och blir hela tiden större. Björkfors i östra Kinda är ett annat tätortsnära exempel med höga naturvärden. Här har leder i Idhults och Valös naturreservat kopplats ihop till en runda. Den ingår i Lakesperience, dock inte i Östgötaleden.

– Även i Björkfors kan man starta och gå i mål på samma ställe. Vi människor är praktiskt lagda och vill gärna gå runt, säger Ulrika. Det blir lite av en trygghet att veta att man kommer tillbaka till den plats man startade från.

Mest av allt vill dock Ulrika slå ett slag för det vackra och viktiga lugnet.

– Tänk all orörd natur, den vilda skogen och ängarna med mängder av blommor. Längs Hallstadrundan vandrar man upp för Klevberget och det är mödan värt. Föreställ er Lejonklippan i filmen Lejonkungen. Från vår klippa ser man ut över stora delar av södra länets sjösystem. Det är pulssänkande, vilsamt och rent kontemplativt. Precis vad vi behöver.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Läs mer om Östgötaleden Länk till annan webbplats.

Östgötaleden ger variation

En person står högt upp på en klippa

Fantastisk utsikt från Klevberget i Kinda utanför Rimforsa. En fin rastplats längst Hallstadrundan.
Foto: Josefine Schön

Anne Hederén, strateg på enheten för samhällsplanering och ansvarig för Östgötaleden, trivs på de östgötska lederna.
– Jag lade ut en portal över nya rundslingor på sociala medier nyligen och jag måste säga att Östgötaleden lever mer än vad till och med jag trodde. Folk jublar! Det är härligt att se att det finns så stor lust att komma ut i naturen, säger hon.

En person står vid vattnet och kikar i en kikare

Ulrika Larsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och projektledare för Lakesperience, bor i Rimforsa och känner trakten väl. – Här finns något för alla, både vild, orörd natur och leder med bra service, säger hon.

En person med ryggsäck vandrar över en blommande äng

Vandringsleden går över blomsterrika Hallstad ängar.
Foto: Fredrik Neregård

Fler goda exempel

  • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

    Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
  • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

    I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
  • Strategen som bubblar av gröna idéer

    Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
  • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

    ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.
  • Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

    När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.
  • Vikbovändan kör coronasäkrat upplevelselopp

    Vikbovändan är ett av få motionslopp som kommer att genomföras trots covid-19. Genom att ha uppdelning i mindre startgrupper och särskilt fokus på hygien kan Vikbolandets eget upplevelslopp köras enligt plan.