satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Team Ottobock engagerar personer med funktionsvariationer till ett aktivt liv

– Tack vare den här satsningen har vi kunnat engagera personer med funktionsvariationer och fått igång både vårdpersonal och brukare. Det är också ett viktigt event för oss inom företaget som vi är stolta över.

Det säger Sofie Ågren, projektledare för Team Ottobock, som sedan 2015 leder CSR-projektet som ger barn, ungdomar och vuxna med någon typ av funktionsvariation möjligheten att delta i TCS Lidingöruset och TCS Lidingörullet i slutet av september. Deltagarna i Team Ottobock har sedan starten kommit från Nyköping, Söderköpings, Valdemarsviks och Norrköpings kommun.

– Vi har haft ett positivt gensvar och ett stort gäng deltagare varje år. I år var det ett 70-tal Team Ottobock:are som var med på TCS Lidingöruset och TCS Lidingörullet på fredagen, säger Sofie.

Under sommaren har gemensamma träningstillfällen hållits där deltagarna träffats för att träna tillsammans, fått hjälp med att lägga upp egna träningsprogram och diskuterat hälsa och kost. Träningsprogram och kostrådgivning har letts av företag med lång och bred erfarenhet av arbetet med personer med funktionsvariationer. Ottobock har ett tätt samarbete med kommunernas fritidssamordnare för att kunna genomföra eventet. De har också fått hjälp med informationsspridning av föreningen FUB under åren, vilket precis varit en viktig del av att projektet lyckats.

– Personer med funktionsvariationer har ett lika stort behov av att leva ett aktivt liv som alla andra, men är ofta beroende av stöd från personal och samhället i stort för att kunna göra det.

– Tack vare det här samarbetet som vi har med personalen på stödboendena, kommunens fritidsombud och privata företag har vi kunnat genomföra aktiviteten med Team Ottobock för tredje året i rad, säger Sofie.

Förutom träningstillfällena som Ottobock bjudit in till har verksamheterna själva organiserat egna träningar för deltagarna. Engagemanget från deltagare och personal är avgörande för om satsningen ska lyckas.

– Team Ottobock har snabbt blivit ett gäng som imponerat, och som gjort starka avtryck i arbetet och vardagen hos alla inblandade. I år fick vi dessutom två pallplatser i loppen, vilket gjorde alla väldigt stolta, säger Sofie.

För Sofie Ågren och Ottobock är målet med projektet inte nödvändigtvis medaljerna, eller deltagandet på Lidingö, utan att skapa ett aktivt liv för alla med aktiviteter som varar under hela året.

– Det viktiga för oss som företag är att höja blicken, och skapa engagemang och inspirera till ett aktivt liv, säger Sofie Ågren.

Kort om Ottobock

Ottobock erbjuder produkter och tjänster som hjälper människor att återställa och förbättra sin rörlighet och självständighet.De producerar proteser, ortoser, rullstolar och erbjuder ortopediska tjänster.Team Ottobock startades 2015 och har i år engagerat över 70 deltagare från Nyköping, Norrköping, Söderköping och Valdemarsviks kommun.

Foto: Ottobock

Publicerat: 31 januari, 2017Textansvarig: Sofie Drake af HagelsrumFaktaansvarig: Matti Leijon


Gott exempel

Tillbaka


 

Fler goda exempel

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om...

Läs mer "Lev livet som vore det en vandringsled"

"Lev livet som vore det en vandringsled"

Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.- Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna....

Läs mer Life in motion – en dag som påverkar

Life in motion – en dag som påverkar

En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig...

Läs mer Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

- Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig!Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet. Ett...

Läs mer Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.För den...

Läs mer Föreningslivet är som en ny värld

Föreningslivet är som en ny värld

När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.- Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få...

Läs mer Activate engagerar hela familjen

Activate engagerar hela familjen

Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.- De...

Läs mer Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr. Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar...

Läs mer Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...

Läs mer Visa fler

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

Du når oss här

Senast uppdaterad

Om Ottobock

Två personer som lyfter sina händer ihop
 • Ottobock erbjuder produkter och tjänster som hjälper människor att återställa och förbättra sin rörlighet och självständighet.
 • De producerar proteser, ortoser, rullstolar och erbjuder ortopediska tjänster.
 • Team Ottobock startades 2015 och har i år engagerat över 70 deltagare från Nyköping, Norrköping, Söderköping och Valdemarsviks kommun.

Ottobock Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.