satt-ostergotland-i-rorelse

En svensk klassiker sätter 250 000 personer i rörelse

En svensk klassiker har blivit något av en folkrörelse. Tack vare sub-loppen halvklassikern, tjejklassikern, skolklassikern, arbetsplatsklassikern och nu senast Special Olympics-klassikern är 250 000 personer aktiva större delen av året!

PG Jönsson är projektledare på En svensk klassiker och arbetar med att sprida kunskap och engagemang kring alla de klassikervarianter som finns.

– Vi startade med de stora loppen, och vände oss då främst till elitmotionärer. Men nu koncentrerar vi oss alltmer på att nå människor som inte tränar regelbundet eller som inte kunde tänka sig att genomföra ett långlopp. Det är glädjande att se att det är fler och fler i den gruppen som nu anmäler sig till olika aktiviteter och sub-lopp, konstaterar PG.

Många företag använder verktyget arbetsplatsklassikern för sina anställda. För att kunna genomföra kortare lopp lokalt och regionalt samarbetar En svensk klassiker med företag och kommuner som använder sig av koncepten som verktyg för att uppmuntra till träning. Genom att företagen bidrar kan de anställda få rabatter på olika saker när de tränar. ICA har sin egen klassiker som även innefattar kunder vilket har gjort att över 60.000 är med och rör på sig, som kanske inte hade gjort det annars.

– Vår mission är att göra Sverige friskare – och det gör vi genom att uppmuntra fler att träna regelbundet. Webbsidorna gör det möjligt att följa sin egen och gruppens utveckling och det ökar motivationen för många, säger PG Jönsson.

Råssnässkolan nappade på Skolklassikern

Malin Wirebro är förstalärare i Idrott och hälsa på Råssnässkolan i Motala. Hon nappade på ett massutskick från Motala kommun, där de tipsade om skolklassikern, och fick med sig kollegorna på idén. Under ett läsår ska klassen gemensamt klara av de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom ”En Svensk Klassiker”. Varje klass ska alltså gemensamt cykla 30 mil, springa 3 mil, simma 3 kilometer och åka 9 mil på skidor.

Sedan början på september har barn och lärare tillsammans sprungit 107 Lidingölopp, simmat 54 Vansbrosim, cyklat 16 Vätterrundor och åkt 162 kilometer skridskor eller stavgång, som ersätter skidorna tills snön kommer.

– Vi är förvånade själva hur mycket vi har kommit upp i på så kort tid! Det är tack vare Skolklassikerns webbsida där vi registrerar allt vi gör och direkt ser hur långt vi har kommit. Alla hjälps åt att registrera alla kilometrar och det skapar sammanhållning och engagemang, berättar Malin.

På webbsidan finns det även tre olika uppgifter, så kallade energidepåer, som klassen måste klara av innan de tillsammans erövrat Skolklassikern 2017. Energidepåerna tar upp olika ämnen inom hälsoområdet, och är en bra inspiration för både lärare och elever.

– Barnen tycker det är roligt och för oss lärare är det ett pedagogiskt verktyg som är lätt att knyta undervisningen till. Eftersom det fallit så väl ut har vi även dragit igång arbetsplatsklassikern för personalen. Det har verkligen blivit ett lyft på vår skola, avslutar Malin Wirebro.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon


Gott exempel

Tillbaka

 

Fler goda exempel

Nyttiga samtal med hjälp av bilder

Nyttiga samtal med hjälp av bilder

Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet...

Läs mer Alla är vinnare i Rörelsesatsningen (del 2)

Alla är vinnare i Rörelsesatsningen (del 2)

När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.- Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera,...

Läs mer RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad. Det har gått drygt fyra år...

Läs mer Lyckad pulsträning i Valdemarsvik: "Glada att det har satt sig i väggarna"

Lyckad pulsträning i Valdemarsvik: "Glada att det har satt sig i väggarna"

Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas.- Vi kallar det fortfarande för ett projekt...

Läs mer Naturen är en ljus plats för integration och vänskap

Naturen är en ljus plats för integration och vänskap

Tänk vad fällningen av ett träd kan betyda. Det kan skapa en ljusare framtid på många sätt. Det var till exempel intill en kraftig sälg som det värdefulla samarbetet och integrationsarbetet mellan Friluftsfrämjandet och Bergska gymnasiet i Finspång tog sin början....

Läs mer "Hela kroppen behöver arbeta, inte bara huvudet" Navestadsskolan läser boken Hjärnstark junior

"Hela kroppen behöver arbeta, inte bara huvudet" Navestadsskolan läser boken Hjärnstark junior

Det här med att röra på sig, det behöver egentligen inte vara så krångligt. Promenera, dammsuga, leka på rasten… Med hjälp av boken Hjärnstark junior lär sig eleverna i årskurs 5 på Navestadsskolan i Norrköping att de i själva verket är ganska bra på rörelse. Och...

Läs mer Landet runt: Let’s gå – trampa på! Aktiva skoltransporter i Norrbotten

Landet runt: Let’s gå – trampa på! Aktiva skoltransporter i Norrbotten

Sätt Östergötland i rörelse fortsätter nosa upp goda exempel utanför länet under rubriken ”Landet runt”. I Norrbotten jobbar man för att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga under i projektet ”Let's gå – trampa på” som har spridit sig till nästan alla...

Läs mer Bollis lyfter barnen i Norrköping

Bollis lyfter barnen i Norrköping

Idrottens kraft, kanske särskilt fotbollens, är fantastisk. I Norrköping får närmare 500 barn varje år uppleva gemenskap, vänskap, ledarskap och bättre resultat i skolan tack vare projektet Bollis lek och spel.Pelle Holm från Norrköping beskriver sig själv som...

Läs mer Landet runt: Alla barn i Värnamo ska få en hälsosam uppväxt

Landet runt: Alla barn i Värnamo ska få en hälsosam uppväxt

Sätt Östergötland i rörelse fortsätter att lyfta goda exempel utanför länet, med satsningen ”Landet runt”. I Värnamo kommun ska hälsoprojektet Hälsosam uppväxt i Värnamo (HUV) få barnen att röra sig mer och äta bättre. Projektet startade under hösten träffar för...

Läs mer Visa fler

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

Du når oss här

Om en svensk klassiker

 • Har funnits sedan 1971 och är en idrottsutmaning där du inom en 12-månadersperiod skall skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet.
 • Missionen är att göra Sverige och svenskarna friskare och att motivera till motion och träning året om.
 • Med Skolklassikern, ICA-klassikern, Special Olympics-klassikern och Arbetsplatsklassikern kan alla vara med och röra på sig.
Ett barn som skjutsar ett annat barn på en trehjulig barncykel

Fler goda exempel

 • Rörelse och mat – en lyckad kombination

  Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
 • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

  En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
 • Lärare och elever tränar tillsammans

  Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
 • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

  Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
 • Barn har rätt till fysisk aktivitet

  Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
 • Det finns hopp för glädje och starka ben

  Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!