satt-ostergotland-i-rorelse

100 procent ren hårdträning vill utbilda mot dopning

–  Ofta kan dopade personer vara svårt att upptäcka, men genom att utbilda personalen och samverka mot dopning har vi lärt oss mycket.

Det säger Anders Björkman, samordnande drogförebyggare i Motala kommun. Anders arbetar tillsammans med gymmen och gymnasieskolorna i Motala med den nationella kampanjen 100 % ren hårdträning för att motverka användningen av dopning.

– Det är som med alla droger, svårt att upptäcka om man inte vet vad man ska spana efter. Genom att vi samverkar lokalt och regionalt har vi fått en annan kunskap som underlättat arbetet. Det skapar också en annan kultur att vi enats bakom det här konceptet. Det gör att gymmen kan vara tydliga med vad som gäller.

Anders berättar att uppmärksamhetsveckan mot dopning är något som pågår både i Östergötland och nationellt, med lite olika innehåll. I Östergötland drivs kampanjen av Länsstyrelsen, Polismyndigheten och Östergötlands Idrottsförbund genom det nationella nätverket PRODIS, som med hjälp av lokala samordnare ser till att det anordnas utbildningar och skapas ett lokalt engagemang. Gymmen som ansluter sig till kampanjen får utbildning och material, så att deras kunder tydligt kan se vad de står för.

–  Det viktigaste med arbetet mot dopning är att påverka attityden. Att få resultat genom att fuska är inte värt något – det är budskapet vi vill förmedla. Därför ska man även vara tveksam till kosttillskott. Många gånger innehåller de otillåtna substanser, eller så är de verkningslösa och bara ett slöseri med pengar. Dessutom kan de vara en inkörsport till att testa dopningspreparat, säger Anders.

Polisen gör årligen tillslag och testar personer på olika anläggningar. De kan även bli tipsade om någon beter sig misstänkt, växer ovanligt snabbt i förhållande till sin träning exempelvis. I undersökningar och tillslag brukar ett par procent testa positivt. Det är framför allt motionsidrottare som dopar sig – inte tävlingsidrottare.

–  Att känna igen tecknen är viktigt – att kolla in vem personen umgås med eller hur man beter sig är en bra start. Många gym är ungdomarnas fritidsgård, och då är det viktigt att det är schyssta platser där det inte finns några droger, säger Anders.

Det är även viktigt att vården vet hur de ska behandla personer som dopar sig. I Östergötland samarbetar Region Östergötland med kommunerna och det finns Mini-Maria drogkliniker för unga, i Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby. I Region Östergötland har man satsat särskilt på att utbilda personalen om just dopning.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Angelica Brage

Porträtt Angelica Brage

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.