satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

100 procent ren hårdträning vill utbilda mot dopning

–  Ofta kan dopade personer vara svårt att upptäcka, men genom att utbilda personalen och samverka mot dopning har vi lärt oss mycket.

Det säger Anders Björkman, samordnande drogförebyggare i Motala kommun. Anders arbetar tillsammans med gymmen och gymnasieskolorna i Motala med den nationella kampanjen 100 % ren hårdträning för att motverka användningen av dopning.

– Det är som med alla droger, svårt att upptäcka om man inte vet vad man ska spana efter. Genom att vi samverkar lokalt och regionalt har vi fått en annan kunskap som underlättat arbetet. Det skapar också en annan kultur att vi enats bakom det här konceptet. Det gör att gymmen kan vara tydliga med vad som gäller.

Anders berättar att uppmärksamhetsveckan mot dopning är något som pågår både i Östergötland och nationellt, med lite olika innehåll. I Östergötland drivs kampanjen av Länsstyrelsen, Polismyndigheten och Östergötlands Idrottsförbund genom det nationella nätverket PRODIS, som med hjälp av lokala samordnare ser till att det anordnas utbildningar och skapas ett lokalt engagemang. Gymmen som ansluter sig till kampanjen får utbildning och material, så att deras kunder tydligt kan se vad de står för.

–  Det viktigaste med arbetet mot dopning är att påverka attityden. Att få resultat genom att fuska är inte värt något – det är budskapet vi vill förmedla. Därför ska man även vara tveksam till kosttillskott. Många gånger innehåller de otillåtna substanser, eller så är de verkningslösa och bara ett slöseri med pengar. Dessutom kan de vara en inkörsport till att testa dopningspreparat, säger Anders.

Polisen gör årligen tillslag och testar personer på olika anläggningar. De kan även bli tipsade om någon beter sig misstänkt, växer ovanligt snabbt i förhållande till sin träning exempelvis. I undersökningar och tillslag brukar ett par procent testa positivt. Det är framför allt motionsidrottare som dopar sig – inte tävlingsidrottare.

–  Att känna igen tecknen är viktigt – att kolla in vem personen umgås med eller hur man beter sig är en bra start. Många gym är ungdomarnas fritidsgård, och då är det viktigt att det är schyssta platser där det inte finns några droger, säger Anders.

Det är även viktigt att vården vet hur de ska behandla personer som dopar sig. I Östergötland samarbetar Region Östergötland med kommunerna och det finns Mini-Maria drogkliniker för unga, i Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby. I Region Östergötland har man satsat särskilt på att utbilda personalen om just dopning.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Angelica Brage

Porträtt Angelica Brage

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.