satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Sittgympan på äldreboendet är veckans höjdpunkt

– Det är få saker som så direkt bidrar till glädje och välmående som sittgympan. Det är inte bara träning – lika viktigt är att vi har så roligt! Det berättar Jane Råsten, som leder sittgympan på äldreboenden i Vadstena. 

Jane har många strängar på sin lyra, både som egenföretagare, friskvårdschef och nu senast lokalpolitiker. Fyra gånger i veckan är hon också gympaledare på äldreboendena Wasagården och Vätterngården i Vadstena.

Sittgympan har funnits i 8-9 år, och sedan Jane tog över 2014 har antalet deltagare stadigt ökat.

– På Wasagården kommer 33-37 deltagare varje gång och med tanke på att de har 70 boende så är det väldigt bra, berättar Jane.

Det är genom Korpen som Jane utbildat sig till idrottsledare och kunnat erbjuda sittgympan åt Vadstena kommun. Hon har fått frihet att utforma gympan som hon vill och hon gör det tillsammans med de boende.

– Jag kommer utifrån och har med mig musik från olika tider i livet, Elvis, Sven-Ingvars, evergreens, sådant som folk känner igen och som väcker minnen. Vi rör på oss, skrattar och får upp pulsen. Det livar upp!

Deltagarna får önska musik själva, vilket skapar engagemang och ger upphov till positiva samtal. Sittgympan är framför allt till för de boende men ibland kommer även deltagare inom kommunens hemsjukvård.

– En kvinna har kommit och tränar med oss efter en stroke. I början kom hon i rullstol, men nu har hon börjat gå med rullator och blir stadigt piggare, berättar Jane.

Jane kör gympan på tisdagar och fredagar, och nu har även personalen börjat delta, något som hon tycker är särskilt positivt. Att träna på arbetstid är en möjlighet som inte alla har, och som ibland blir en slagpåse i debatten om arbetstider, jämlikhet och arbetsmiljö. Men att lägga in träning som del i den dagliga verksamheten är ju en annan sak.

– Det vore spännande att se vilka hälsoeffekter det innebär för personalen också – inte bara för de boende, säger Jane.

Lena Tegler, som är enhetschef för Wasagården håller med om att personalens delaktighet i träningen är ett extra plus för verksamheten. Rörelse är något som prioriteras på Wasagården, just för att det ger så mycket positiva hälsoeffekter.

– Vi satsar mycket på promenader och utevistelse för de boende. Vi arbetar även med vardagsaktiviteter, det vill säga att personalen gör vardagssysslor tillsammans med de boende. Det kan vi göra tack vare engagerad personal och frivilligorganisationer som kommer och tar med de boende på promenader, säger Lena.

På Wasagården finns även ett gym med träningsredskap dit boende och personal kan gå tillsammans eller var för sig.

Jane är sedan årsskiftet kommunfullmäktiges ordförande i Vadstena, något som hon tror kan ha en positiv sidoeffekt för att påverka attityden till träning inom kommunal verksamhet. Hon vill vara med och påverka, inte bara stå bredvid och tycka.

– Politikerna behöver förstå att den dagliga omsorgen behöver kompletteras med träning och att ha roligt. Alla behöver något som höjer livskvaliteten!

Foto: Stefan Sahlén, Korpen

Publicerat: 31 januari, 2017Textansvarig: Sofie Drake af HagelsrumFaktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Jane Råsten

Porträtt på Jane Råsten
Foto: Stefan Sahlén, Korpen

Fler goda exempel

  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
  • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

    En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
  • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

    Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
  • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

    Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.