satt-ostergotland-i-rorelse

Geborttillsport samlar in sportutrustning till Fritidsbanken

– Äntligen får vi chansen att förverkliga idén med en Fritidsbank i Östergötland nu när vi öppnar i Klockaretorpet. Vi har jobbat tillsammans hela våren och ser fram emot att öppna portarna och ta emot utrustning på söndag.

Det säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna apropå att evenemanget #geborttillsport har sin stora insamling på söndag.

– Tanken att samla in sportutrustning som sedan kan lånas ut är inte ny. Men den har förfinats tack vare Fritidsbankerna runt om i Sverige. På det här sättet blir det lättare att organisera utlåningen och vi hoppas också att det ska bli lättare att skänka grejer som kan lånas ut.

Östergötlands idrottsförbund är huvudman för Östergötlands första Fritidsbank som öppnar i Klockaretorpet den 7 september. På söndag den 10 september är det allmän insamling tillsammans med tv4, då all utrustning samlas in över hela landet, för att sedan delas ut till alla Fritidsbanker runt om i Sverige. Fritidsbankens lokal i Klockaretorpet kommer då vara öppen för att ta emot utrustning.

– Syftet är dels att uppmuntra så många som möjligt att testa nya sporter och därmed öka den fysiska aktiviteten. Det finns också en tanke om återbruk som vi gärna lyfter fram. Genom att återvinna utrustning kan den komma fler till del och vi som sitter med oanvänd sportutrustning hemma slipper ha dåligt samvete, säger Kristin entusiastiskt.

Fritidsbanken ingår i ett samarbete som Östergötlands idrottsförbund har med Norrköpings kommun,  Norrköpings Idrottsförbund och Hyresbostäder. Att de valt att lägga Fritidsbanken just i Klockaretorpet är ingen slump.

– Klockaretorpet har sedan något år tillbaka Idrottens hus, som är en slags mötespunkt för alla idrottsföreningar att träffas. Det är också ett av Sveriges barntätaste områden. Dessutom finns här en stadsdelspark som inbjuder till att testa utrustningen.

Kristin försäkrar dock att det går lika bra att komma från andra delar och låna eller skänka utrustning.

– Det finns bra kommunikationer tack vare spårvagnen, så det är smidigt att ta sig hit, försäkrar Kristin.

Det har inte varit något problem att få folk att skänka utrustning till Fritidsbanker tidigare. Däremot är det viktigt att känna till att endast utrustning och skor med en funktion för en specifik sport kan lämnas in.

– Vi tar inte emot kläder, utan det är själva utrustningen vi fokuserar på. Däremot behöver utrustningen inte vara i topptrim för att tas emot. Vi kommer att ha möjlighet att exempelvis slipa skridskor och laga bindningar om det skulle behövas.

En verkstad kommer att byggas upp och där kan enkla saker lagas eller trimmas.

Framöver hoppas Kristin att det kan öppna fler Fritidsbanker i Östergötland.

– Konceptet är genialiskt – det är för bra för att bara finnas här. Men man måste börja någonstans, och de erfarenheter vi samlar på oss nu kan vi dela med oss av till andra

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fakta om fritidsbanken och #geborttillsport

Illustration med en massa olika sportredskap
  • Fritidsbanken i Östergötland ligger på Wilhelm Wibergs gata 175 i Klockaretorpet utanför Norrköping.
  • Söndag den 10 september är det nationell insamling #Geborttillsport.
  • Fritidsbanken är öppen och tar emot utrustning mellan kl 10-15.
  • Christine Ekwall är platsansvarig för Fritidsbanken i Klockaretorpet.
  • Fritidsbanken i Klockaretorpet är ett samarbete mellan Östergötlands idrottsförbund, Norrköpings idrottsförbund, Norrköpings kommun och Hyresbostäder.
  • Sveriges första Fritidsbank startades 2013 i Deje i Forshaga kommun i Värmland.
  • I skrivande stund finns det 39 Fritidsbanker i Sverige och nya startas kontinuerligt.
  • Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av en ideell förening. Fritidsbanken får inte drivas med vinstsyfte.
  • Utrustningen som lånas ut är skänkt av privatpersoner, föreningar och företag.
  • Alla får låna, allt är gratis, fokus på miljö och att öka den fysiska aktiviteten.

Fritidsbanken Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.