satt-ostergotland-i-rorelse

Frisk effekt tar en app till hjälp för att få anställda att byta vanor

Frisk Effekt har funnits som en intern aktivitet i Region Östergötland under många år, men sedan två år tillbaka fräschades konceptet upp med en digital version och blev då Frisk effekt 2.0. Från att tidigare bara handlat om att byta bilen mot cykel eller buss, blev det möjligt för alla anställda att vara med. Varje minut av rörelse räknades.

– Dels vill vi få våra medarbetare att röra på sig mer men även få fler att cykla eller gå till jobbet ur ett miljöperspektiv, säger Annelie Frick, mobilitetssamordnare inom Region Östergötland.

Poäng för levnadsvanor

Nytt för i år är satsningen på levnadsvanor. Det har inte bara varit rörelse som har premierats i tävlingen utan också sådant som att äta frukt och grönt, avstå från sötsaker och att ha skärmfria kvällar efter klockan 21. Andra poänggivande aktiviteter var att ge positiv feedback till en kollega och att arbeta stående.

– Vi upplever att de nya momenten har tagits emot med entusiasm, eftersom de gör tävlingen mer omväxlande och ger nya morötter att kämpa för varje vecka. Vi hör också att deltagare hittar nya vanor som de håller fast vid fast tävlingen tar slut, säger Stefan Ardell, hälsopedagog i region Östergötland.

Satsning på cykel gav koldioxidvinst

Förutom den rent personliga vinsten att öka sin rörelse, har Frisk effekt även positiva miljöaspekter. I appen premieras att gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet med dubbla poäng för att uppmuntra deltagarna att byta vana. Vid fyra tillfällen under våren kunde medarbetare inom Region Östergötland lämna in sin cykel för en lättare servicegenomgång av lokala cykelhandlare. Det har även lottats ut busskort under tävlingsperioden, för att få bilpendlare att testa att åka kollektivt.

– En riktig vinst är att vi totalt har sparat över 132 ton koldioxid när så många har cyklat och åkt kollektivt och lämnat bilen hemma, säger Annelie Frick, mobilitetssamordnare på region Östergötland.

Totalt har 1231 personer deltagit i 135 aktiva lag. Tillsammans har de som cyklat, sprungit eller gått sparat drygt 20 ton koldioxidutsläpp. Adderas de som åkt kollektivt blir besparingen 132 ton koldioxid. Höstens etapp av Frisk effekt startar den 21 augusti och anmälan öppnade den 7 augusti.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Stefan Ardell och Anneli Frick

Två glada personer som står rygg mot rygg

Fler goda exempel

 • Det här problemet måste angripas!

  Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
 • Friskvård är ett bidrag till välmående

  Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
 • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

  Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
 • Variation i arbetet motverkar ohälsa

  Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
 • Josip jobbar sig till kondition och muskler

  Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
 • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

  200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.