satt-ostergotland-i-rorelse

Gamern inte så inaktiv som man skulle kunna tro

– Min studie visar att det finns unga spelare inom en mängd olika kategorier av spel, och att spelande generellt inte nödvändigtvis innebär ökat stillasittande. Dessutom fick studien ett mycket positivt bemötande från många i gruppen, som tyckte att det var roligt att någon intresserade sig för dem med en positiv attityd.

– Min studie visar att det finns unga spelare inom en mängd olika kategorier av spel, och att spelande generellt inte nödvändigtvis innebär ökat stillasittande. Dessutom fick studien ett mycket positivt bemötande från många i gruppen, som tyckte att det var roligt att någon intresserade sig för dem med en positiv attityd.

Det säger August Flodén, sjukgymnast och nybliven folkhälsovetare, som studerat unga spelares aktivitetsnivå i sin masteruppsats.

– Studien gav inte några entydiga svar på om ett överdrivet spelande också innebar en lägre aktivitetsnivå. Spel i genren Real Time Strategy, exempelvis DOTA och League of legends, verkade öka risken för stillasittande, men i övrigt var det lika ofta som personer med väldigt hög aktivitetsnivå också spelade mycket, konstaterar August.

Studien utfördes på Reddit, ett webforum som är designat att ranka olika inlägg baserat på popularitet och forumaktivitet. Enkäten låg ute under ett dygn men blev "viral" och fick in 110 svar under de första sex timmarna. De som svarade var huvudsakligen från Nordamerika och Europa.

– Det var ju helt klart ett annorlunda sätt att samla in data på, och kanske kommer vi att se mer av den här typen av studier framöver, säger August.

Att nå rätt målgrupp är viktigt om man vill studera ett visst fenomen, men så som studien utförts här blir det inte ett slumpmässigt urval. Man kan bara uttala sig om dem som har svarat, men det kan ändå vara intressant,

– Att jämföra datorspelande ungdomar med "icke-datorspelande" ungdomar börjar bli alltmer problematiskt i västvärlden och denna studie försökte snarare jämföra de ungdomar som spelar "mycket" mot de som spelar "lite", förklarar August.

Förutom ett tvetydigt svar på gamerns aktivitetsnivå, blev August överraskad av den positiva respons han fick från många som svarade på enkäten.

– Många uttryckte spontant att de uppskattade att identifiera sig som gamers och ingå i den gruppen. De uppskattade också att ingå i en studie som inte automatiskt stigmatiserade dem och såg spelandet som ett problem, utan var nyfikna på deras åsikter och ville veta mer. Det hoppas jag fler forskare kan ta fasta på, säger August.

August funderar också på vilka aktiviteter som skulle kunna attrahera unga spelare i den grupp som har lägst aktivitetsnivå:

–  Kanske skulle den här gruppen gilla att utöva liknande aktiviteter som i spelvärlden – paintball, hinderbanor och problemlösning, funderar han.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Resultatet av studien

Två personer med headset på sig framför varsin datorskärm

Resultatet skapade många frågor men några resultat finns:

Att utföra högintensiva idrotter (likt bollsporter, klättring eller brottning) ökade chansen att vara aktiv rent generellt men innebar också en ökad risk att spela datorspel mer än 4-6 timmar om dagen.

Om man tittar på olika datorsspelsgenrer och hur det påverkar hur fysiskt aktiv man kan förväntas vara så var endast Real Time Strategy (RTS-genren, DOTA/LOL) som visade en ökad risk för att vara stillasittande gentemot de andra genrerna.

Nätet kan vara ett effektivt sätt att nå målgruppen "datorspelande unga" och studien fick positivt mottagande.

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.