satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Löpargänget i Motala når soffsittare via Facebook

– Vi är inga löparinstruktörer eller löparess på något vis. Vi tyckte bara att det vore roligt om vi fick ut några av alla soffsittare vi känner, så fler får uppleva hur skönt det är att springa.

Bibbi Hansson är sjuksköterska och mental coach på vårdcentralen Brinken i Motala. Våren 2011 bestämde hon sig tillsammans med träningskompisen Christine Jacobsson att dra igång en löpargrupp för att få ut nybörjare i löparspåret. De startade en öppen Facebook-grupp som de kallade för Löpargänget i Motala och bestämde att ses två gånger i veckan och springa tillsammans.

– I början sprang vi mest själva, men ganska snart hade det spritt sig och fler dök upp, som i sin tur tipsade andra. Snart var vi 200 personer i gruppen, berättar Bibbi.

Nu är gruppen uppe i 500 personer och de samlas fyra gånger i veckan. Tisdagar och torsdagar är det intervallträning med Bibbi  och fredagar och söndagar kör Bibbis kompis Christine löpträning.

– Fast egentligen är det mest att vi ses och springer i vår egen takt, eller tillsammans den som vill. Det är inte så avancerat, det viktigaste är att vi kommer iväg och att vi har kul, säger Bibbi.

Allt eftersom tiden gått har Löpargänget i Motala utvecklat sin verksamhet. Två gånger om året bjuder de in elever från triathlongymnasiet, som löparinstruktörer. De senaste fyra åren har de även ordnat en bussresa till Göteborg för att springa Göteborgsvarvet. 2015 blev de utnämnda till Årets förebilder på Motalagalan, en riktig hedersutmärkelse.

– Det dyker upp nya idéer hela tiden. Vi har dragit igång en kom-igång träning för nybörjare, som kallas 30-20-10 intervaller. Det går ut på att alla åtminstone orkar springa i 10 sekunder. Vårt mål är ju att nå de som sitter hemma och har svårt att komma ur soffan – men 10 sekunder, det mäktar alla med! säger Bibbi.

I början delade de och tipsade vänner om gruppen, men nu är det istället folk som hör av sig och undrar om de får vara med.

– Folk tar med sina barn, vänner eller kollegor. Vi hade ett hockeylag med 14-åriga killar som sprang med oss. Det är så det ska vara. Vi vill att det ska vara en trygghet att veta att vi springer ett gäng samma tid och på samma plats varje vecka. Och så ska det finnas plats för mycket skratt, avslutar Bibbi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Gå mer i gruppen på facebook

Många människor med nummerlappar på bröstet står samlade framför en fontän och sträcker upp händerna

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.