satt-ostergotland-i-rorelse

Löpargänget i Motala når soffsittare via Facebook

– Vi är inga löparinstruktörer eller löparess på något vis. Vi tyckte bara att det vore roligt om vi fick ut några av alla soffsittare vi känner, så fler får uppleva hur skönt det är att springa.

Bibbi Hansson är sjuksköterska och mental coach på vårdcentralen Brinken i Motala. Våren 2011 bestämde hon sig tillsammans med träningskompisen Christine Jacobsson att dra igång en löpargrupp för att få ut nybörjare i löparspåret. De startade en öppen Facebook-grupp som de kallade för Löpargänget i Motala och bestämde att ses två gånger i veckan och springa tillsammans.

– I början sprang vi mest själva, men ganska snart hade det spritt sig och fler dök upp, som i sin tur tipsade andra. Snart var vi 200 personer i gruppen, berättar Bibbi.

Nu är gruppen uppe i 500 personer och de samlas fyra gånger i veckan. Tisdagar och torsdagar är det intervallträning med Bibbi  och fredagar och söndagar kör Bibbis kompis Christine löpträning.

– Fast egentligen är det mest att vi ses och springer i vår egen takt, eller tillsammans den som vill. Det är inte så avancerat, det viktigaste är att vi kommer iväg och att vi har kul, säger Bibbi.

Allt eftersom tiden gått har Löpargänget i Motala utvecklat sin verksamhet. Två gånger om året bjuder de in elever från triathlongymnasiet, som löparinstruktörer. De senaste fyra åren har de även ordnat en bussresa till Göteborg för att springa Göteborgsvarvet. 2015 blev de utnämnda till Årets förebilder på Motalagalan, en riktig hedersutmärkelse.

– Det dyker upp nya idéer hela tiden. Vi har dragit igång en kom-igång träning för nybörjare, som kallas 30-20-10 intervaller. Det går ut på att alla åtminstone orkar springa i 10 sekunder. Vårt mål är ju att nå de som sitter hemma och har svårt att komma ur soffan – men 10 sekunder, det mäktar alla med! säger Bibbi.

I början delade de och tipsade vänner om gruppen, men nu är det istället folk som hör av sig och undrar om de får vara med.

– Folk tar med sina barn, vänner eller kollegor. Vi hade ett hockeylag med 14-åriga killar som sprang med oss. Det är så det ska vara. Vi vill att det ska vara en trygghet att veta att vi springer ett gäng samma tid och på samma plats varje vecka. Och så ska det finnas plats för mycket skratt, avslutar Bibbi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Gå mer i gruppen på facebook

Många människor med nummerlappar på bröstet står samlade framför en fontän och sträcker upp händerna

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.