satt-ostergotland-i-rorelse

Blodomloppet är ett kul sätt att komma igång och göra något tillsammans på jobbet

– Jag har inte sprungit något lopp innan, och tyckte det lät som ett bra sätt att både lära mig springa och komma in i verksamheten. Nu har vi fått ihop två lag och nästan halva RCC är med och antingen springer eller går!

Lisa Åkesson hade jobbat ett drygt halvår på Regionalt cancercentrum sydöst (RCC) när hon fick frågan att organisera Blodomloppet på arbetsplatsen.

– RCC Sydöst brukar ha minst ett lag med, men det är alltid olika personer och upplägg. Förra året hade de till exempel ett barnlag också, så då blev det som en hel familjetillställning. I år har vi två lag, ett som springer och ett som promenerar.

RCC Sydöst tillhör Region Östergötland, som i år beslutat att låta startavgiften vara en del av friskvårdspengen. Det innebär att det blir kostnadsfritt för deltagarna, genom att man får tillbaka avgiften man betalar.

– Pengarna är väl inte så viktiga, men eftersom det är en aktivitet som verkligen höjer stämningen i arbetslaget tycker jag det är bra att det räknas som friskvård, säger Lisa.

Lisa är själv inte så van vid just löpning, utan har mer tränat styrka och gruppträning på gym. För att komma igång har hon använt en träningsapp med ett schema för att komma upp i kondition under tio veckor.

– Alla har väl sitt sätt att ta itu med uppgiften, och jag tycker det här har fungerat för mig. I fikarummet är det annars ingen direkt tävlingshets inför loppet, utan alla ser fram emot det som ett annorlunda sätt att ha after-work, avslutar Lisa.

Från arrangörshåll är man stolta över utvecklingen och bredd som Blodomloppet uppvisar.

– Blodomloppet är ett lopp som sticker ut just för att det attraherar motionärer som inte tidigare deltagit i något lopp eller som vanligtvis inte springer regelbundet. Vi når en väldigt bred målgrupp säger Enisa Deumic, Kommunikatör, Blodtappen i Östergötland.

– Det verkar som att vi med konceptet Blodomloppet når många som vanligen inte springer just motionslopp, konstaterar Enisa.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon


Gott exempel

Tillbaka


 

Fler goda exempel

Friskvård är ett bidrag till välmående

Friskvård är ett bidrag till välmående

Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.Tidigare...

Läs mer Jakten på klimatsmarta aktiviteter

Jakten på klimatsmarta aktiviteter

Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar...

Läs mer Variation i arbetet motverkar ohälsa

Variation i arbetet motverkar ohälsa

Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke.- Nyckelordet är...

Läs mer Josip jobbar sig till kondition och muskler

Josip jobbar sig till kondition och muskler

Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker. Varje morgon lastar Josip Ivicevic sin stora cykel. Den består av två stora skåp som rymmer en...

Läs mer The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

  200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5...

Läs mer Fimpa bilen och börja cykla

Fimpa bilen och börja cykla

- Att få folk att fimpa bilen kan liknas vid att få folk att sluta röka. Vilka underliggande värderingar och attityder är det som gör att vi håller fast vid bilen? Varför kramar vi den även vid korta resor, trots att vi vet att cykla går lika snabbt och ger energi,...

Läs mer Frisk effekt tar en app till hjälp för att få anställda att byta vanor

Frisk effekt tar en app till hjälp för att få anställda att byta vanor

- Dels vill vi få våra medarbetare att röra på sig mer men även få fler att cykla eller gå till jobbet ur ett miljöperspektiv, säger Annelie Frick, mobilitetssamordnare inom Region Östergötland. Frisk Effekt har funnits som en intern aktivitet i Region Östergötland...

Läs mer Blodomloppet är ett kul sätt att komma igång och göra något tillsammans på jobbet

Blodomloppet är ett kul sätt att komma igång och göra något tillsammans på jobbet

- Jag har inte sprungit något lopp innan, och tyckte det lät som ett bra sätt att både lära mig springa och komma in i verksamheten. Nu har vi fått ihop två lag och nästan halva RCC är med och antingen springer eller går! Lisa Åkesson hade jobbat ett drygt halvår...

Läs mer Gummibandsträning är vårt sätt att röra oss på arbetstid.

Gummibandsträning är vårt sätt att röra oss på arbetstid.

– Vi startade gummibandsträningen för två år sedan, och nu har det spridit sig till fler avdelningar. Det är ett lätt sätt att röra på sig och träna framför allt axlar och nacke, som vi som sitter stilla vid en skärm hela dagarna verkligen behöver. Det säger Åsa...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

Du når oss här

Deltagarstatistik

En samling människor med nummerlappar och medaljer runt halsen
  • 41 % deltog för första gången
  • 45 % inte deltar i några andra motionslopp
  • Förra året deltog 111 599 personer totalt på 15 orter runt om i Sverige, varav 13 748 i Linköping. Av dessa var 67% var kvinnor.

Blodomloppet Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

  • Det här problemet måste angripas!

    Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
  • Friskvård är ett bidrag till välmående

    Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
  • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

    Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
  • Variation i arbetet motverkar ohälsa

    Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
  • Josip jobbar sig till kondition och muskler

    Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
  • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

    200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.