satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Barnen på Brokindsskolan promenerar på morgonfritids

–  Jag såg det goda exemplet från Ekängsskolan där läraren sprang med barnen varje morgon, och så tänkte jag att det där borde vi ju kunna göra här också!

Mariann Boström är resurslärare på Brokindsskolan i Linköpings kommun. Hon inspirerades av pulsskolorna som blir allt fler, och har under april dragit igång en aktivitet där alla som vill promenerar 2 km i rask takt innan skolan början.

– Jag har hand om fritidsverksamheten , och tycker att barnen är lite trötta på morgonen. Genom att komma ut och gå i 20-25 minuter får både jag och barnen mer energi, säger Mariann.

I början var det en ganska liten grupp, men nu är det 10-20 barn varje morgon, som hänger med Mariann ut i skogen. För att öka antalet och motivera barnen har Mariann hittat på en utmaning där hon skriver upp hur många från varje klass som är med, och så kan barnen hjälpas åt att samla kilometerpoäng till sin klass.

– I början var det många barn som tyckte det var långt och att vi gick fort och så, men nu är det snarare jag som kommer efter barnen – de märker redan att de fått upp konditionen och orkar mer, säger Mariann.

Anledningar till att barnen hänger med är olika. Någon vill träna upp sig för att kunna vandra i fjällen i sommar, någon vill bli piggare i hjärnan, eller kanske bara få prata om allt möjligt medan man går.

När terminen är slut ska aktiviteten utvärderas och sedan bestämmer de tillsammans med barnen hur fortsättningen ska se ut.

– Alla är överens om att de inte är lika trötta under dagen, så min gissning är att vi kommer att fortsätta med träningen, avslutar Mariann Boström.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Barn på rad

Många barn på rad på en stig med ryggarna vända mot kameran

Fler goda exempel

  • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

    Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!
  • Nyttiga samtal med hjälp av bilder

    Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.
  • Alla är vinnare i Rörelsesatsningen

    När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.
  • RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

    Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.
  • Lyckad pulsträning i Valdemarsvik

    Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.
  • Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

    Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.