satt-ostergotland-i-rorelse

Medborgarförslaget skapade Isovalen

– Vi la ett förslag som tar vara på en sommaranläggning och skapar en året runt-anläggning istället. När jag ser alla som använder Isovalen idag är jag glad att vi lade ner tiden på medborgarförslaget, för det var det värt!

Det säger Anders Norr, ordförande i LLK – Linköpings Långfärdsskridskoklubb, när han berättar historien bakom medborgarförslaget att skapa Isovalen i samband med att Linköpings kommun planerade att bygga en ny friidrottsanläggning.

– Egentligen var det bara att lägga kylslingor under löparbanan och sedan lägga på en gummimatta, som släppte igenom vatten, för att det skulle vara möjligt att spola banan vintertid. I förslaget beskrev vi också vilken slags matta man skulle kunna använda, och det gjorde det enkelt för kommunen att fatta beslut.

Intill löparbanan fanns universitetets värmecentral. Den fungerar som ett omvänt kylskåp på vintern och överskottskyla går rakt ut i luften. Nu tar man vara på överskottskylan som leds ned i kylslingorna för att kyla Isovalen.

– Överskottskylan används på detta sätt miljösmart-och energieffektivt. Den räcker inte för att kyla isen i alla lägen, men den hjälper ändå till att frysa is på Isovalen ned till +5 graders lufttemperatur, konstaterar Anders med facit i hand, efter fem år med Isovalen.

Det räckte med ett tillskott på 5% över budget för att få en anläggning som kunde nyttjas hela året, och Isovalen är nu en av de mest brukade vintersportanläggningarna i Linköping.

– Anläggningen är en trygghet för många äldre och barn som drar sig för att åka på sjöisar på vintern eller samsas med hockeyspelare på Stångebro. För andra är det ett sätt att träna innan sjöisarna har frusit till ordentligt.


Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Om Isovalen

Två vuxna och ett barn som åker skridskor, barnet med hjälp av stödbåge

Anläggningen är öppen hela den tid som den är kyld, 1 december till 10 mars. LLK lånar på sin träningstid även ut skridskoutrustning gratis, vilket uppskattas av många. Dessutom har LLK skaffat stödbågar att låna, en slags rollator för skridskoåkning för både barn och vuxna.

Isovalen Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

 • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

  I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
 • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

  Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
 • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

  I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
 • Strategen som bubblar av gröna idéer

  Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
 • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

  ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.
 • Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

  När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.