satt-ostergotland-i-rorelse

Borens IK är först i Sverige med Gå-fotboll

Personer som rör sig i en idrottshall

– Gå-fotbollen ger oss utmaningen att tänka nytt och prova nya former. Tänk att lösningarna ibland kan vara så här enkla- man blir ju nästan lite besviken på att man inte kommit på detta själv!

Det säger Kjell Augustsson, ordföranden i Borens IK i Motala som varit med och dragit igång Gå-fotboll i Motala. Konceptet kommer ursprungligen från England och har där blivit en stor succé bland de lite äldre fotbollsspelarna.

– Vi hörde talas om detta på ett möte inom Fotbollsförbundet. Det var på en måndag och på fredagen var vi igång. Faktisk är vi första förening i Sverige som kör det här, berättar Kjell stolt.

Den traditionella idrottsrörelsen står inför nya utmaningar med sjunkande medlemsantal och med ett utökat uppdrag och en vilja om att vara en aktör för alla – hela livet. Ett strategiskt arbete har påbörjats inom hela idrottsrörelsen. Idrotten ska bli en tydligare och starkare samhällsaktör.

– Konceptet med gå-fotboll har väldig potential och kan anpassas för andra sporter såsom handboll, basket, och kanske även innebandy, säger Kjell. Man får prova sig fram och anpassa efter att man provat. Det gemensamma är att man inte får springa.

Varje fredag morgon klockan 07:30-08:30 träffas de tillammans och spelar gå-fotboll. Ålders varierar från lite drygt 30 till några som är i 70-årsåldern.

-Det var viktigt för oss att vi inte konkurrerar med andra om tiderna och så vill vi nå även de som arbetar. Tanken är att man ska kunna få sig ett roligt och ändå pulshöjande träningspass innan arbetsdagen.

En vision är att kunna spela gåfotboll när utesäsongen börjar, samtidigt som det är massa barn i träning. Då kan föräldrar och äldre släktingar också ansluta och istället för att bara titta på kan de också få vara med och ha roligt och röra på sig.

Vi vill skapa ett mervärde för våra medlemmar. Det är ju samma spel men i lugnare tempo, vilket gör att det passar alla. Resultatet är inte så viktigt, det viktigaste är att vi träffas och har kul! avslutar Kjell.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.