satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Borens IK är först i Sverige med Gå-fotboll

Personer som rör sig i en idrottshall

– Gå-fotbollen ger oss utmaningen att tänka nytt och prova nya former. Tänk att lösningarna ibland kan vara så här enkla- man blir ju nästan lite besviken på att man inte kommit på detta själv!

Det säger Kjell Augustsson, ordföranden i Borens IK i Motala som varit med och dragit igång Gå-fotboll i Motala. Konceptet kommer ursprungligen från England och har där blivit en stor succé bland de lite äldre fotbollsspelarna.

– Vi hörde talas om detta på ett möte inom Fotbollsförbundet. Det var på en måndag och på fredagen var vi igång. Faktisk är vi första förening i Sverige som kör det här, berättar Kjell stolt.

Den traditionella idrottsrörelsen står inför nya utmaningar med sjunkande medlemsantal och med ett utökat uppdrag och en vilja om att vara en aktör för alla – hela livet. Ett strategiskt arbete har påbörjats inom hela idrottsrörelsen. Idrotten ska bli en tydligare och starkare samhällsaktör.

– Konceptet med gå-fotboll har väldig potential och kan anpassas för andra sporter såsom handboll, basket, och kanske även innebandy, säger Kjell. Man får prova sig fram och anpassa efter att man provat. Det gemensamma är att man inte får springa.

Varje fredag morgon klockan 07:30-08:30 träffas de tillammans och spelar gå-fotboll. Ålders varierar från lite drygt 30 till några som är i 70-årsåldern.

-Det var viktigt för oss att vi inte konkurrerar med andra om tiderna och så vill vi nå även de som arbetar. Tanken är att man ska kunna få sig ett roligt och ändå pulshöjande träningspass innan arbetsdagen.

En vision är att kunna spela gåfotboll när utesäsongen börjar, samtidigt som det är massa barn i träning. Då kan föräldrar och äldre släktingar också ansluta och istället för att bara titta på kan de också få vara med och ha roligt och röra på sig.

Vi vill skapa ett mervärde för våra medlemmar. Det är ju samma spel men i lugnare tempo, vilket gör att det passar alla. Resultatet är inte så viktigt, det viktigaste är att vi träffas och har kul! avslutar Kjell.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.