satt-ostergotland-i-rorelse

Borens IK är först i Sverige med Gå-fotboll

Personer som rör sig i en idrottshall

– Gå-fotbollen ger oss utmaningen att tänka nytt och prova nya former. Tänk att lösningarna ibland kan vara så här enkla- man blir ju nästan lite besviken på att man inte kommit på detta själv!

Det säger Kjell Augustsson, ordföranden i Borens IK i Motala som varit med och dragit igång Gå-fotboll i Motala. Konceptet kommer ursprungligen från England och har där blivit en stor succé bland de lite äldre fotbollsspelarna.

– Vi hörde talas om detta på ett möte inom Fotbollsförbundet. Det var på en måndag och på fredagen var vi igång. Faktisk är vi första förening i Sverige som kör det här, berättar Kjell stolt.

Den traditionella idrottsrörelsen står inför nya utmaningar med sjunkande medlemsantal och med ett utökat uppdrag och en vilja om att vara en aktör för alla – hela livet. Ett strategiskt arbete har påbörjats inom hela idrottsrörelsen. Idrotten ska bli en tydligare och starkare samhällsaktör.

– Konceptet med gå-fotboll har väldig potential och kan anpassas för andra sporter såsom handboll, basket, och kanske även innebandy, säger Kjell. Man får prova sig fram och anpassa efter att man provat. Det gemensamma är att man inte får springa.

Varje fredag morgon klockan 07:30-08:30 träffas de tillammans och spelar gå-fotboll. Ålders varierar från lite drygt 30 till några som är i 70-årsåldern.

-Det var viktigt för oss att vi inte konkurrerar med andra om tiderna och så vill vi nå även de som arbetar. Tanken är att man ska kunna få sig ett roligt och ändå pulshöjande träningspass innan arbetsdagen.

En vision är att kunna spela gåfotboll när utesäsongen börjar, samtidigt som det är massa barn i träning. Då kan föräldrar och äldre släktingar också ansluta och istället för att bara titta på kan de också få vara med och ha roligt och röra på sig.

Vi vill skapa ett mervärde för våra medlemmar. Det är ju samma spel men i lugnare tempo, vilket gör att det passar alla. Resultatet är inte så viktigt, det viktigaste är att vi träffas och har kul! avslutar Kjell.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.