satt-ostergotland-i-rorelse

Kommundansen i Kinda kan bli Östergötlands största dansflashmob

Många glada människor som sträcker upp händerna

Det är fantastiskt att se människor med olika bakgrund, språk, ålder och olika fysiska förutsättningar dansa tillsammans. Det är kraftfullt.

Hanna Svensson Carlander är kultursamordnare i Kinda kommun och initiativtagare till ”kommundansen” som den numera kallas.

Kommundansen är en dans som Hanna själv skapat koreografin till och som nu sprids och dansas på äldreboenden, skolor, kommunala boenden och verksamheter runt om i Kinda. Målet är att samla så många som möjligt på torget i Kinda den 28 april kl.09.45 och skapa Östergötlands största dansflashmob.

–    Det började med att Dans i Öst/Region Östergötland bjöd in alla kommuner till Dansens vecka i Östergötland i slutet av april. Vi satt och funderade på vad vi kunde göra för att få Kinda att delta, och så kom jag på idén med kommundansen, berättar Hanna.

Som utbildad både skådespelare och dansare var det inte svårt för Hanna att skapa en dans som hon tänkte skulle passa alla. Under hösten skapades koreografin och i januari drog hon igång med sina första grupper.

–   Vi dansar till låten ”Happy” med Pharrell Williams. Det är en glad låt som många har hört. Dansen är också inkluderande och passar oavsett om du är gammal eller ung, sitter i rullstol eller aldrig har dansat förut, säger Hanna.

Initiativet togs till en början emot med viss tveksamhet av de arbetsgrupper som först skulle vara med. Men efter några gånger blev de alltmer positiva och nu måste Hanna prioritera arbetsplatser som ännu inte fått dansen introducerad, framför dem som redan bokstavligen är varma i kläderna. Det är dessutom en väldigt billig friskvårdsaktivitet, konstaterar Hanna, eftersom hon cyklar runt till de olika verksamheterna.

–  Många tycker att det är läskigt i början men nu kommer de fram efteråt och säger att det är härligt att starta dagen med det här. Man blir varm i kroppen och glad i sinnet, säger Hanna.

Hittills har över 300 personer inom olika verksamheter dansat kommundansen tillsammans med Hanna. Den här veckan är det tre grupper som är inbokade – ett äldreboende, en skola och Teknik- och driftgruppen i Kinda kommun. Längre fram finns SFI-grupper och anställda på Komhall inplanerade.

– Många verksamheter skulle behöva fysisk aktivitet inlagd i schemat – det skulle antagligen göra underverk både med hälsan och humöret, säger Hanna.

Nu har ryktet om kommundansen spritt sig och Hanna har fullt upp att besöka de verksamheter som vill hinna lära sig dansen. Alla verksamheter som vill ha besök måste lova att skicka minste tio deltagare till torget i Kisa den 28 april, klockan 09.45 när flashmobben går av stapeln. För att ännu fler ska kunna vara med finns dansen även som ett filmklipp på kommunens intranät. Hanna hoppas att hon ska kunna samla så många att det blir Östergötlands största dansflashmob.

–  En del kan känna sig utanför sin bekvämlighetszon när de dansar, det kan vara ett stort steg för många att dansa tillsammans. Jag tycker det är jättemodigt av alla som är med! avslutar Hanna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.