satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Kommundansen i Kinda kan bli Östergötlands största dansflashmob

Många glada människor som sträcker upp händerna

Det är fantastiskt att se människor med olika bakgrund, språk, ålder och olika fysiska förutsättningar dansa tillsammans. Det är kraftfullt.

Hanna Svensson Carlander är kultursamordnare i Kinda kommun och initiativtagare till ”kommundansen” som den numera kallas.

Kommundansen är en dans som Hanna själv skapat koreografin till och som nu sprids och dansas på äldreboenden, skolor, kommunala boenden och verksamheter runt om i Kinda. Målet är att samla så många som möjligt på torget i Kinda den 28 april kl.09.45 och skapa Östergötlands största dansflashmob.

–    Det började med att Dans i Öst/Region Östergötland bjöd in alla kommuner till Dansens vecka i Östergötland i slutet av april. Vi satt och funderade på vad vi kunde göra för att få Kinda att delta, och så kom jag på idén med kommundansen, berättar Hanna.

Som utbildad både skådespelare och dansare var det inte svårt för Hanna att skapa en dans som hon tänkte skulle passa alla. Under hösten skapades koreografin och i januari drog hon igång med sina första grupper.

–   Vi dansar till låten ”Happy” med Pharrell Williams. Det är en glad låt som många har hört. Dansen är också inkluderande och passar oavsett om du är gammal eller ung, sitter i rullstol eller aldrig har dansat förut, säger Hanna.

Initiativet togs till en början emot med viss tveksamhet av de arbetsgrupper som först skulle vara med. Men efter några gånger blev de alltmer positiva och nu måste Hanna prioritera arbetsplatser som ännu inte fått dansen introducerad, framför dem som redan bokstavligen är varma i kläderna. Det är dessutom en väldigt billig friskvårdsaktivitet, konstaterar Hanna, eftersom hon cyklar runt till de olika verksamheterna.

–  Många tycker att det är läskigt i början men nu kommer de fram efteråt och säger att det är härligt att starta dagen med det här. Man blir varm i kroppen och glad i sinnet, säger Hanna.

Hittills har över 300 personer inom olika verksamheter dansat kommundansen tillsammans med Hanna. Den här veckan är det tre grupper som är inbokade – ett äldreboende, en skola och Teknik- och driftgruppen i Kinda kommun. Längre fram finns SFI-grupper och anställda på Komhall inplanerade.

– Många verksamheter skulle behöva fysisk aktivitet inlagd i schemat – det skulle antagligen göra underverk både med hälsan och humöret, säger Hanna.

Nu har ryktet om kommundansen spritt sig och Hanna har fullt upp att besöka de verksamheter som vill hinna lära sig dansen. Alla verksamheter som vill ha besök måste lova att skicka minste tio deltagare till torget i Kisa den 28 april, klockan 09.45 när flashmobben går av stapeln. För att ännu fler ska kunna vara med finns dansen även som ett filmklipp på kommunens intranät. Hanna hoppas att hon ska kunna samla så många att det blir Östergötlands största dansflashmob.

–  En del kan känna sig utanför sin bekvämlighetszon när de dansar, det kan vara ett stort steg för många att dansa tillsammans. Jag tycker det är jättemodigt av alla som är med! avslutar Hanna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.