satt-ostergotland-i-rorelse

Vi behöver inte bevisa något – vi vet att pulsträning är bra

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner. Det enda problemet som uppstått är hur vi ska lösa logistiken. Det säger Mikael Jacobsson, idrottslärare på Alléskolan i Åtvidaberg, som tog initiativet till pulsträningen på högstadiet.

De började i liten skala precis som rekommendationen ”sideways in” – med tre klasser som de startade upp med.

– Vi visste att pulsträning fungerar för att eleverna ska få bättre studieresultat och fokusering – så vi ägnade inte tid åt att starta vårt eget forskningsprojekt för att bekräfta det, utan vi drog igång helt enkelt.

Snart ville fler elever och lärare vara med och till hösten utökar de till samtliga elever i årskurs 7 i Åtvidaberg. Kommunen har även pulsgrupper i årskurs 4-6 på Grebo skola och på gymnasiet Facetten.

Att hitta lediga lokaler har varit svårt och har ibland inneburit att de fått byta lokal med kort varsel, vilket gjort att en del elever skippat pulsträningen några dagar. Men de klasser som fungerat bäst har haft full närvaro oavsett lokal. De har inte använt pulsband, men det kommer att ingå när de drar igång för alla sjundeklassare till hösten.

– Pulsbanden är bra för att visa tydligt på vilken pulsnivå man ska befinna sig, så att man lär känna sig själv och pressar sig att öka ansträngningen. Men vi kommer inte använda dem varje pass, utan mer som stickprov på att eleverna håller rätt pulsnivå, säger Mikael.

För att skolan skulle kunna utöka pulsverksamheten skrev rektorn för Alléskoalan, Sara Algulin, ihop ett projekt, Hälsofrämjande lärmiljö, som kommunen godkände. Projektet innebar att Alléskolan kunde finansiera utrustning till ytterligare en träningslokal, och till pulsbanden som kommer införskaffas i höst. På Alléskolan 7-9 har man även börjat introducera brainbreaks, det vill säga små, aktiva mikropauser under ordinarie lektioner för att väcka hjärnan.

– Våra elever kör samma upplägg som Vammarskolan, med 20 minuters träning bestående av antingen styrketräning, eller konditionsträning, säger Mikael. Och hittills har vi fått samma eller liknande resultat, nämligen ökad motivation, högre närvaro, bättre studieresultat och bättre fokus på lektionerna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Pulsträning

Fler goda exempel

 • Rörelse och mat – en lyckad kombination

  Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
 • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

  En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
 • Lärare och elever tränar tillsammans

  Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
 • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

  Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
 • Barn har rätt till fysisk aktivitet

  Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
 • Det finns hopp för glädje och starka ben

  Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!