satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Vi behöver inte bevisa något – vi vet att pulsträning är bra

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner. Det enda problemet som uppstått är hur vi ska lösa logistiken. Det säger Mikael Jacobsson, idrottslärare på Alléskolan i Åtvidaberg, som tog initiativet till pulsträningen på högstadiet.

De började i liten skala precis som rekommendationen ”sideways in” – med tre klasser som de startade upp med.

– Vi visste att pulsträning fungerar för att eleverna ska få bättre studieresultat och fokusering – så vi ägnade inte tid åt att starta vårt eget forskningsprojekt för att bekräfta det, utan vi drog igång helt enkelt.

Snart ville fler elever och lärare vara med och till hösten utökar de till samtliga elever i årskurs 7 i Åtvidaberg. Kommunen har även pulsgrupper i årskurs 4-6 på Grebo skola och på gymnasiet Facetten.

Att hitta lediga lokaler har varit svårt och har ibland inneburit att de fått byta lokal med kort varsel, vilket gjort att en del elever skippat pulsträningen några dagar. Men de klasser som fungerat bäst har haft full närvaro oavsett lokal. De har inte använt pulsband, men det kommer att ingå när de drar igång för alla sjundeklassare till hösten.

– Pulsbanden är bra för att visa tydligt på vilken pulsnivå man ska befinna sig, så att man lär känna sig själv och pressar sig att öka ansträngningen. Men vi kommer inte använda dem varje pass, utan mer som stickprov på att eleverna håller rätt pulsnivå, säger Mikael.

För att skolan skulle kunna utöka pulsverksamheten skrev rektorn för Alléskoalan, Sara Algulin, ihop ett projekt, Hälsofrämjande lärmiljö, som kommunen godkände. Projektet innebar att Alléskolan kunde finansiera utrustning till ytterligare en träningslokal, och till pulsbanden som kommer införskaffas i höst. På Alléskolan 7-9 har man även börjat introducera brainbreaks, det vill säga små, aktiva mikropauser under ordinarie lektioner för att väcka hjärnan.

– Våra elever kör samma upplägg som Vammarskolan, med 20 minuters träning bestående av antingen styrketräning, eller konditionsträning, säger Mikael. Och hittills har vi fått samma eller liknande resultat, nämligen ökad motivation, högre närvaro, bättre studieresultat och bättre fokus på lektionerna.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Pulsträning

Fler goda exempel

  • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

    Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!
  • Nyttiga samtal med hjälp av bilder

    Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.
  • Alla är vinnare i Rörelsesatsningen

    När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.
  • RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

    Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.
  • Lyckad pulsträning i Valdemarsvik

    Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.
  • Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

    Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.