satt-ostergotland-i-rorelse

Heja Finspång – löparskolan som vill ge barnen positiva förebilder

Idén börja de med att medarbetare från Finspångs kommun var på studiebesök i Göteborg, där bostadsbolag tillsammans med Göteborgsvarvet erbjöd löparskola för barn i sina bostadsområden.

Konceptet var enkelt – att samla icke-föreningsaktiva barn med syftet att komma igång och träna och ha kul tillsammans. Som avslutning sprang de lilla Göteborgs-varvet, som är ett lopp på 2,4 km.

– Vi tyckte det lät intressant och bestämde oss för att starta en likadan verksamhet här, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

De startade Heja Finspång – gratis löparskola tillsammans med två av Finspångs stora idrottsföreningar, FAIKS Friidrott och Finspångs SOIK, som sysslar med orientering. Tränarna har utbildats i hälsa för att följa samma koncept som Lilla varvet använde. Förutom träning kommer barnen även få ta del av studiebesök från polisen och brandkåren och få träffa idrottslärare.

– Tanken är att vi ska ha inslag av olika samhällsyrken som barnen kanske inte vet så mycket om. Vi vill ge barnen positiva förebilder.

Målgruppen är barn i åldrarna 10-12 år som inte är aktiva i någon förening. Heja Finspång erbjuder löparskolan två gånger i veckan klockan 16, för att barnen ska kunna komma direkt efter skolan.

Efter terminsavslutningen med resan till Göteborg hoppas Kirsi att barnen fortsätter träna i någon förening.

– Vi kommer att ha uppstart vecka 6, så det ska bli spännande att se hur många barn som kommer, säger Kirsi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Möte med Göteborgsvarvet

Fyra personer framför en fotovägg

Fler goda exempel

  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.