- Fritid och kultur
- Barn 0-17 år
- Finspång
Heja Finspång – löparskolan som vill ge barnen positiva förebilder
Idén börja de med att medarbetare från Finspångs kommun var på studiebesök i Göteborg, där bostadsbolag tillsammans med Göteborgsvarvet erbjöd löparskola för barn i sina bostadsområden.
Konceptet var enkelt – att samla icke-föreningsaktiva barn med syftet att komma igång och träna och ha kul tillsammans. Som avslutning sprang de lilla Göteborgs-varvet, som är ett lopp på 2,4 km.
– Vi tyckte det lät intressant och bestämde oss för att starta en likadan verksamhet här, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.
De startade Heja Finspång – gratis löparskola tillsammans med två av Finspångs stora idrottsföreningar, FAIKS Friidrott och Finspångs SOIK, som sysslar med orientering. Tränarna har utbildats i hälsa för att följa samma koncept som Lilla varvet använde. Förutom träning kommer barnen även få ta del av studiebesök från polisen och brandkåren och få träffa idrottslärare.
– Tanken är att vi ska ha inslag av olika samhällsyrken som barnen kanske inte vet så mycket om. Vi vill ge barnen positiva förebilder.
Målgruppen är barn i åldrarna 10-12 år som inte är aktiva i någon förening. Heja Finspång erbjuder löparskolan två gånger i veckan klockan 16, för att barnen ska kunna komma direkt efter skolan.
Efter terminsavslutningen med resan till Göteborg hoppas Kirsi att barnen fortsätter träna i någon förening.
– Vi kommer att ha uppstart vecka 6, så det ska bli spännande att se hur många barn som kommer, säger Kirsi.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Möte med Göteborgsvarvet

Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.