satt-ostergotland-i-rorelse

Heja Finspång – löparskolan som vill ge barnen positiva förebilder

Idén börja de med att medarbetare från Finspångs kommun var på studiebesök i Göteborg, där bostadsbolag tillsammans med Göteborgsvarvet erbjöd löparskola för barn i sina bostadsområden.

Konceptet var enkelt – att samla icke-föreningsaktiva barn med syftet att komma igång och träna och ha kul tillsammans. Som avslutning sprang de lilla Göteborgs-varvet, som är ett lopp på 2,4 km.

– Vi tyckte det lät intressant och bestämde oss för att starta en likadan verksamhet här, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

De startade Heja Finspång – gratis löparskola tillsammans med två av Finspångs stora idrottsföreningar, FAIKS Friidrott och Finspångs SOIK, som sysslar med orientering. Tränarna har utbildats i hälsa för att följa samma koncept som Lilla varvet använde. Förutom träning kommer barnen även få ta del av studiebesök från polisen och brandkåren och få träffa idrottslärare.

– Tanken är att vi ska ha inslag av olika samhällsyrken som barnen kanske inte vet så mycket om. Vi vill ge barnen positiva förebilder.

Målgruppen är barn i åldrarna 10-12 år som inte är aktiva i någon förening. Heja Finspång erbjuder löparskolan två gånger i veckan klockan 16, för att barnen ska kunna komma direkt efter skolan.

Efter terminsavslutningen med resan till Göteborg hoppas Kirsi att barnen fortsätter träna i någon förening.

– Vi kommer att ha uppstart vecka 6, så det ska bli spännande att se hur många barn som kommer, säger Kirsi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Möte med Göteborgsvarvet

Fyra personer framför en fotovägg

Fler goda exempel

  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.