satt-ostergotland-i-rorelse

Dolphins erbjuder ”Basket där du bor” för att fler ska upptäcka basket

– Barnen måste ha något att se fram emot. Det här projektet har fått fler att spela basket, och röra på sig tillsammans i stadsdelen där de bor.

Damir Sepulveda är ungdomstränare i Dolphins och ansvarig för projektet ”Basket där du bor”. Projektet vänder sig till barn i årskurs 2 och 3 i stadsdelarna Navestad, Hageby, Klockaretorpet och Rambodal i Norrköping. Syftet är att få fler att upptäcka basket, och att börja träna och ha kul tillsammans.

– Många barn har föräldrar med invandrarbakgrund, och de är inte alltid vana vid att engagera sig i föreningar på det sätt som vi gör i Sverige. Därför är det här ett bra sätt att få igång både barn och föräldrar, berättar Damir.

Barnen tränar 1 gång i veckan, och de utnyttjar de hallar som redan finns i de olika stadsdelarna. För det mesta är det skolornas gymnastiksalar som används.

– Vi försöker dela upp grupperna i tjejer och killar för att alla ska få möjlighet att träna på sina villkor, säger Damir.

Dolphins anordnar också turneringar 1 gång i månaden, där de bjuder in lag från alla de olika stadsdelarna, och även lag från andra städer. Det brukar bli festliga tillfällen då alla träffas och lär känna varandra.

– Den senaste turneringen hade vi nu i januari – det var 18 lag som möttes i Stadium Arena. Det är en utmaning både för bar och tränare, och gör att barnen växer och utvecklas både i sin idrott och socialt. Det är roligt att se!

Projektet ”Basket där du bor” stöttas av Östergötlands idrottsförbund och Hyresbostäder. Stödet har bestått av sponsring, ledarutbildning, men även stöd till hallhyra och utrustning.

– Till hösten satsar vi på att starta grupper i mellanstadiet också. Vi har vuxit ända sedan starten 2014, men vi vill hålla samma kvalitet få den fina respons från barnen som vi fått hittills. Därför har vi valt att fortsätta i de stadsdelar där vi är, och utvidga den verksamheten, så att vi når ännu fler barn, avslutar Damir Sepulveda.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Basket där du bor

Barn som spelar basket i en idrottshall

Fler goda exempel

 • Trams och skratt är viktiga grejer

  Nytta och nöje. Kan det finnas en bättre kombination när det kommer till träning och fysisk aktivitet? Tantparkouren i Vadstena är ett utmärkt exempel – och kanske är det skrattmusklerna som får sig den allra största genomköraren varje måndagskväll när gänget träffas.
 • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

  I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
 • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

  Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
 • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

  I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
 • Strategen som bubblar av gröna idéer

  Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
 • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

  ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.