satt-ostergotland-i-rorelse

IF Blåklinten vill att alla ska få möjlighet att idrotta

IF Blåklinten är en förening i Linköping som erbjuder idrottsaktiviteter för människor med en intellektuell funktionsnedsättning. Intresset från medlemmarna är stort och hade vi bara mer och bättre lokaler skulle vi kunna ha en mycket större verksamhet.

Ulf Melin är idrottskonsulent för IF Blåklinten i Linköping. IF Blåklinten har funnits sedan 1985 och har vuxit stadigt. Medlemmarna består generellt kan man säga av personer som får stöd av fritidskonsulenterna inom LSS Funktionsstöd.

– Linköpings kommun har en fritidskatalog där alla medlemmar kan gå in och anmäla intresse för olika aktiviteter, och där lägger vi in alla olika idrotter som vi erbjuder, efter önskemål från medlemmarna, berättar Ulf.

Verksamheten för personer med funktionshinder fungerar på många sätt precis som vilken förening som helst. Samtidigt krävs ledare med kunskap om de särskilda behov som medlemmarna har, till exempel om medicinering, epilepsianfall eller andra situationer som kan uppstå.

– Det är inte bara att gå dit, träna ett lag och gå hem igen. Nivån på de som tränar varierar också väldigt mycket. En del kanske deltar genom att stå med klubban i handen, medan andra är mycket aktiva. Vi har ett lag som tävlat i Korpens innebandyturneringar, så det är en stor bredd.

För att få in fler ledare har man erbjudit en hjälpledarutbildning via SISU till de medlemmar som är duktiga och intresserade i sin sport. Förutom att det är utvecklande för hjälpledarna själva, kan det på sikt innebära att man kan utöka verksamheten.

Medlemmarna efterfrågar ofta nya sporter och aktiviteter, och om det är möjligt försöker man på IF Blåklinten att se till att det går att ordna, exempelvis genom att samarbeta med andra föreningar. Det senaste tillskottet är zumba, som blivit väldigt populärt.

Just nu har IF Blåklinten bland annat ett samarbete med IK Östria Lambohov för att få till fotbollsträning. Judoklubben kör 1 timme på söndagar, och Friskis & Svettis har mycket populära pass där både deltagare och deras familjer får delta.

– Det brukar vara många deltagare på Friskis & Svettis-passen, så möjligheten att träna tillsammans är något som uppskattas mycket!

I Östergötland finns det verksamhet i Mjölby, Motala, Finspång, Norrköping och Kinda.

– Målsättningen är att alla medlemmar ska få träna minst 1 gång i veckan, och det har vi uppnått hittills, säger Ulf Melin.

Publicerat: 31 januari, 2017Textansvarig: Sofie Drake af HagelsrumFaktaansvarig: Matti Leijon


 

Fler goda exempel

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om...

Läs mer "Lev livet som vore det en vandringsled"

"Lev livet som vore det en vandringsled"

Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.- Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna....

Läs mer Life in motion – en dag som påverkar

Life in motion – en dag som påverkar

En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig...

Läs mer Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

- Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig!Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet. Ett...

Läs mer Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.För den...

Läs mer Föreningslivet är som en ny värld

Föreningslivet är som en ny värld

När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.- Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få...

Läs mer Activate engagerar hela familjen

Activate engagerar hela familjen

Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.- De...

Läs mer Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr. Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar...

Läs mer Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...

Läs mer Visa fler

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

Du når oss här

Bowling är en av sporterna

Personer som spelar bowling

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.