satt-ostergotland-i-rorelse

Pulsträning får eleverna att prestera bättre

Fysisk aktivitet fem gånger i veckan har skapat lugn i klassrummet och bättre studieresultat för högstadieeleverna på Vammarsskolan i Valdemarsvik.

För några år sedan infördes pulsträning för högstadieeleverna, efter en modell som man plockat upp från Naperville Central High School utanför Chicago, USA. Det innebär att de numera har idrott fem gånger i veckan.

– Vi fick löfte om att köra igång en testklass för ungefär fyra år sedan och där någonstans började resan, säger Mats Nahlbom som är matte- och NO-lärare på Vammarskolan och en av initiativtagarna till pulsträningen.

Ökade prestationer och lugnare i klassrummet

I samband med att de körde igång pulsträningen startade de också ett projekt för att se om träningen påverkade elevernas prestationer.

De lät eleverna göra ett test direkt efter pulsträningen, och sedan jämförde de resultaten med övriga klasser som inte hade pulsträning.

I klassen som fick pulsträning klarade alla elever testet, medan i de andra klasserna klarade bara hälften av eleverna testet, berättar Mats Nahlbom.Det är för litet antal elever för att vara något signifikant resultat, men för oss var det tydligt att träningen var positiv för eleverna, inte bara för att skapa lugn i klassrummet, utan att det faktiskt påverkade deras prestationsförmåga.

Mats Nahlbom berättar att de kunde börja se resultat hos elever som idrottade i skolan efter tre terminer. De blev en stabil och lugn klass som mådde bättre, hade högre närvaro och verkade kunna ta emot inlärning på rätt sätt.

Positiv feedback och mindre krav

Ett problem som många idrottslärare har är att få eleverna att delta på lektionerna. Enligt Skolinspektionen deltar inte var femte högstadieelev på idrottslektionerna. Dessutom visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet att en väldigt liten del av idrottslektionen, bara en fjärdedel,  innebär att eleverna anstränger sig på åtminstone måttlig nivå. Mycket tid försvinner till köande och  att många moment kräver instruktion eller demonstration. Dessutom ingår det idag allt mer av teoretiska moment om hälsa i ämnet.

– Mycket i svenska skolan handlar om att bedöma och betygsätta, vilket kan vara jobbigt i idrottssammanhang. Många av våra elever säger att pulsträningen är roligast i skolan – roligare än idrotten också, och det beror nog på att det är kravlöst.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Vammarskolan

Två personer i en träningssal

Fler goda exempel

  • Rörelse och mat – en lyckad kombination

    Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
  • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

    En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
  • Lärare och elever tränar tillsammans

    Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

    Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet

    Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
  • Det finns hopp för glädje och starka ben

    Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!