satt-ostergotland-i-rorelse

Gummibandsträning är vårt sätt att röra oss på arbetstid

– Vi startade gummibandsträningen för två år sedan, och nu har det spridit sig till fler avdelningar. Det är ett lätt sätt att röra på sig och träna framför allt axlar och nacke, som vi som sitter stilla vid en skärm hela dagarna verkligen behöver.

Det säger Åsa Källstrand-Thor, grafisk formgivare och friskvårdsinspiratör på Region Östergötland. Det finns omkring 350 friskvårdsinspiratörer i Region Östergötland. Syftet med uppdraget är precis som det låter, nämligen att inspirera till olika typer av friskvårdsaktiviteter. Gummibandsträningen har även spritt sig till andra avdelningar, eftersom den blivit så uppskattad.

– Hur många avdelningar som håller på nu vet jag inte riktigt, men vi har i alla fall kört just den här träningsformen i 2 år snart, så det är inarbetat hos oss, säger Åsa.

Friskvårdsaktiviteter kan vara allt från lunchpromenader till gummibandsträning eller en föreläsning om stress. Målet är att öka rörelsen under arbetsdagen och uppmuntra anställda att prioritera sin hälsa.

– Våra pass tar högst 10 minuter och vi kör 2-3 gånger i veckan. Det gör att vi faktiskt blivit lite starkare i armar och axlar – tycker vi själva i alla fall!

Länk till friskvårdsinspiratörerna på Region Östergötlands webb.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Gummibandsträning på kontoret

Person i en korridor som tränar med långa gummiband

Fler goda exempel

 • Det här problemet måste angripas!

  Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
 • Friskvård är ett bidrag till välmående

  Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
 • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

  Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
 • Variation i arbetet motverkar ohälsa

  Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
 • Josip jobbar sig till kondition och muskler

  Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
 • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

  200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.