satt-ostergotland-i-rorelse

Aktiv gemenskap skapar god hälsa

En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.

– Vårt mål, på uppdrag från Hälso- och sjukvårdsnämnden, är att främja den psykiska hälsan hos befolkningen. Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem som vi försökt rå på länge, säger Emma Hjälte, processledare och folkhälsovetare i Region Östergötland.

Bra ingredienser

ABC för god psykisk hälsa är ett nytt koncept som tagits fram i Australien och som används med framgång i bland annat Danmark, Norge och på Färöarna. Fokus ligger på bred samverkan med olika föreningar och organisationer i samhället.

ABC står för Act, Belong, Commit. I Sverige har det översatts till ”gör något aktivt, gör något tillsammans och gör något meningsfullt.” Forskning visar att det är ingredienser som stärker vårt psykiska mående och ökar chanserna till trivsel i tillvaron. Det kan vara promenader, dans, körsång, fikastunder, studier eller volontärarbete – ja, nästan vad som helst.

– ABC bygger på självhjälp och att var och en funderar på vad man kan göra för att må bra, säger Emma Hjälte. Vi samverkar med vårdcentraler bland andra, för att de ska stötta patienterna i att hitta aktiviteter och social samvaro i närområdet. – Eftersom bara fantasin och invånarnas intressen sätter gränser för vad man kan hitta på är samarbetet med olika organisationer och föreningar viktigt.

Pilotprojekt

I Vadstena, Motala och Valdemarsvik pågår pilotprojekt för ABC och där kan man läsa mer på respektive kommuns hemsida. På 1177.se finns ytterligare information och dessutom korta självtester om det personliga måendet att svara på.

– Vi bjuder in olika instanser i samhället att vara med i projektet och synas med länkar på hemsidan och vi uppdaterar efter hand, ju fler som kommer med, säger Sofie Lagerfelt Fernström, nämndsekreterare i Vadstena.

– Vi har också tagit fram en broschyr med information om olika aktiviteter. Den kan vård- och omsorgspersonal dela ut till personer de möter i sitt arbete.

Aktivitetsledare

I Valdemarsvik är ABC i full gång. Linda Andersson är processledare och hon berättar att de inledde arbetet med att kartlägga kommunens förutsättningar.

– Vi har anställt två personer, Lina Isaksson och Malin Edström, som aktivitetsledare på 20 procent var. De har undersökt vad i föreningslivet och näringslivet som kan passa in i projektet. Vi har sedan tagit kontakt och de flesta säger ja till att vara med.

Nästa fråga blev hur ABC-projektets målgrupp skulle lotsas till aktiviteterna. Broschyrer, TextProva på-dagen i padel i Valdemarsvik lockade ett 10-tal nyfikna. Padel spelas med fyra, och ibland två, spelare på banan och passar i alla åldrarartiklar och annonser i lokala gratistidningen, samarbete med vårdcentralen och inte minst prova på-dagar har visat sig vara framgångsrika vägar.

– Vi försöker ordna prova på-dagar en gång i månaden, säger Linda Andersson. Det kan vara dans, körsång, walking och nu senast padel. Vill man inte delta i själva aktiviteten går det bra att komma för en fika och en pratstund.

Stort behov

Målgruppen är 65-åringar och äldre, men i Valdemarsvik är man generös.– Vi kickar inte ut någon som vill vara med men som inte har uppnått ”rätt” ålder. Det viktiga är att vi formar oss efter intressen och behov.

Och det tycks finnas ett uppdämt behov av att hitta på saker tillsammans med andra. Livet sattes på paus under pandemin och nu märker Linda och aktivitetsledarna att många vill träffas för att förkovra sig eller röra på sig tillsammans.

Positiva ringar

Dessutom har det visat sig att projektet kan innebära en positiv skjuts för fler än deltagarna, avslutar Linda Andersson.– En silversmed hade sett oss i tidningen och hörde av sig. Hon undrade om hon kunde hjälpa till på något sätt, till exempel med prova på-aktiviteter. Det känns jätteroligt när vårt arbete ger ringar på vattnet på flera bra sätt.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation
Foto: Privat

ABC för god psykisk hälsa

Bild på Emma Hjälte

– ABC bygger på självhjälp och att var och en funderar över vad man kan göra för att må bra.
Vårt arbete är att hjälpa till genom att visa vad det finns för aktiviteter i samhället, säger Emma Hjälte, processledare för ABC och folkhälsovetare i Region Östergötland.

Fyra personer på padelbanan

Prova på-dagen i padel i Valdemarsvik lockade ett 10-tal nyfikna. Padel spelas med fyra, och ibland två, spelare på banan och passar i alla åldrar.

Bild på Sofie Lagerfelt Fernström

Information om ABC för god psykisk hälsa hittas enklast på 1177.se eller respektive kommuns hemsida.
– Vi uppdaterar sidan efter hand, ju fler föreningar som kommer med, säger Sofie Lagerfelt Fernström, nämndsekreterare i Vadstena.

Bild på Linda Andersson

Linda Andersson är processledare för ABC i Valdemarsvik.
– Det här är ett jättebra projekt som har visat sig ge positiva ringar på vattnet för fler än bara själva målgruppen, säger hon.

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.