satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Rörelsenyckeln ska underlätta för mer fysisk aktivitet

Sätt Östergötland i rörelse fortsätter hitta goda exempel utanför länet under rubriken ”Landet runt”. Västra Götalandsregionen har tagit fram Rörelsenyckeln – ett enkelt och tydligt informationsmaterial för personal som samtalar med barn och unga om den fysiska aktiviteten.

– Tanken är att de som har samtalen slipper ha en massa papper på olika ställen. Här finns allt material enkelt och tillgängligt samlat i en nyckel, säger Anna Orwallius och Elin Laurila.

De är båda fysioterapeuter och har tagit fram Rörelsenyckeln. Bakgrunden till att de jobbade fram informationsmaterialet ligger i Västra Götalandsregionens handlingsplan för att öka fysisk aktivitet hos barn och ungdomar.

Fakta säger att barn och unga i Sverige sitter stilla alldeles för mycket. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag.

Regionen ville sprida budskapet på ett nytt, enkelt och tillgängligt sätt till personer inom vård, omsorg och skola som träffar barn och unga i samtal om fysisk aktivitet. Lösningen blev en samling laminerade kort som hålls ihop i en ring och som smidigt får plats i en bröstficka eller hängandes på en anslagstavla.

– Vår ambition har varit att det ska vara lättläst och på enkel svenska. Sen ska vårdgivaren enkelt kunna plocka bort de kort man använder mer eller mindre, jobbar man med äldre barn ska man snabbt kunna ta bort småbarnskorten till exempel, säger Anna.

– Det ska vara smidigt att plocka fram nyckeln som ett underlag under samtalet och kunna visa på bilderna. Korten är gjorda på ett material som man kan skriva på med en whiteboardpenna och sen sudda ut för att kunna använda till nästa barn, säger Elin.

Rörelsenyckeln har fått mycket god respons. Anna och Elin har efter att önskemål trillat in snabbt tagit fram mer material som vänder sig direkt till föräldrar, men också direkt till äldre barn och ungdomar.

– Det har varit väldigt roligt att se att budskapet har spridit sig åt flera håll.

Rörelsenyckeln började skickas ut i början av 2021, men än har ingen utvärdering gjorts – men det finns redan tankar på hur man ska utveckla satsningen.

– Vi kommer med lite nya idéer hela tiden om hur man kan förbättra samtal med barn och unga. Vi håller på att jobba fram ett nytt samtalsverktyg som vi ska använda först i vår verksamhet, men som vi tänker att vårdgivare också kan använda, säger Anna och Elin och berättar att det även finns planer att fram en Rörelsenyckel för vuxna.

De hoppas även att Rörelsenyckeln ska inspirera andra, även utanför Västra Götalandsregionen, att göra något liknande.

– Ja, tveka inte att kontakta oss! Alla behöver inte hitta egna formuleringar och så, att vi alla delar med oss är något att eftersträva, säger Anna Orwallius.

Västra Götalandsregionens vårdgivarwebb om Rörelsenyckeln Länk till annan webbplats.

Text: Marcus Nyenger, Granit PR & KommunikationBild: Västra Götalandsregionen/Privat

Senast uppdaterad

Västra Götalandsregionen

Två personer står bredvid varandra och blickar in i kameran. Den ena håller den så kallade rörelsenyckeln i handen.

Anna Orwallius och Elin Laurila har tagit fram Rörelsenyckeln.

Lila text på vit botten där det bland annat står Det är bra att röra på sig! Det står också Tips för att komma igång!

Nyckeln till rörelse - för dig i låg- och mellanstadiet!

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.