satt-ostergotland-i-rorelse

På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom – PTSD. Målet är att undersöka effekten av fysisk aktivitet som en del av behandlingen vid PTSD.

– Vi fysioterapeuter har ofta en viktig roll i behandlingen av psykisk ohälsa och PTSD. Evidensen finns för att använda fysisk aktivitet i behandling, både för att få minskade symtom och öka de sociala kontakterna. Men den bygger snarare på beprövad erfarenhet än på forskning när det gäller PTSD, och är ofta inriktad på andra målgrupper än just flyktingar, till exempel krigsveteraner. I den här studien inkluderar vi 140 flyktingar som har diagnosticerats med PTSD, och kommer förhoppningsvis få mer konkreta resultat om hur träning hjälper för olika symtom, förklarar Henrik.

Behandlingen med fysisk aktivitet pågår under tio veckor för respektive grupp. Deltagarna får två timmars träning i veckan, både styrka och rörlighet. De får även lära sig avslappning och uppmuntras att träna mer på egen hand. Posttraumatiskt stressyndrom yttrar sig ofta i undvikande, överspändhet, påträngande minnen, mardrömmar eller flash-backs.

– De allra flesta patienter med PTSD undviker av olika anledningar både att röra på sig och att vara på allmänna platser som sportanläggningar. Vad som helst kan påminna om de traumatiska upplevelserna, och då är det lättare för många att undvika det helt, säger Henrik.

Vad Henrik hoppas att studien ska leda till, är att deltagarna får se att fysisk aktivitet kan öka det allmänna välmåendet och förhoppningsvis även minska symtomen både vad gäller stress och ångest, och att deltagarna får bättre sömn, vilket är ett stort problem bland dessa patienter.

– Att våga röra sig alls, känna glädje istället för obehag, och att få uppleva de positiva effekterna som träning ger – det är också ett viktigt mål med behandlingen, avslutar Henrik.

Träning som behandling

En grupp män står i en simbassäng och vinkar till kameran

Fler goda exempel

  • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

    FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Hälsan i centrum i nyttig kurs

    – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
  • Tydligt budskap från nya direktören

    ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.