satt-ostergotland-i-rorelse

Utmärkta stigar ska locka till rörelse i städerna

Motion i vardagen. Som är tillgänglig för alla. Hur löser man det, mitt i en storstad? Linda Apelgren är samhällsbyggnadsstrateg i Norrköping och hon har gått på jakt efter naturlig inspiration till rörelse i områden där folk bor och verkar varje dag.

50 år tillbaka i tiden hade barnen större yta att röra sig på i städerna. I dag har områdena krympt betänkligt. Det beror förstås på att trafiken tätnat samtidigt som städerna breder ut sig allt mer.

– Vi föräldrar curlar våra barn, dels för att vi har vant oss vid det, dels för att alla bilar skapar en otrygghet och för att klimatet i samhället är hårdare numera, säger Linda Apelgren.

Uppdraget blir alltså att skapa nya möjligheter till rörelse i vardagen. För det är inte bara barn som rör sig allt för lite, vuxna har också en tendens att stanna i sitt närområde.

­– Det är inte bra, vare sig ur ett hälsoperspektiv eller ur ett socioekonomiskt perspektiv, säger Linda Apelgren och fortsätter:

­– I Norrköping har vi många parker som håller ihop staden. Ett sätt vore att lokalisera dem och ge ut en karta med utmärkta promenadstråk mellan parkerna. Folk gillar rundor, när man kan gå tillbaka till utgångspunkten, och det funkar fint vid Strömmen här i stan, till exempel.

En annan idé som Linda presenterar är att ta bussen eller spårvagnen, gå till en annan hållplats och åka en ny linje hem. Eller att kort och gott sätta sig på sin ordinarie buss, gå av vid ändhållplatsen och promenera tillbaka.

– Och så har vi de nya utegymmen. De är ett värdefulla tillskott i stan, säger Linda. Jag tror att det är viktigt att försöka skapa olika identiteter för gymmen i olika stadsdelar. I Vrinnevi till exempel, är temat trä och där har man skapat en naturlig hinderbana. I Ljura skulle man kunna ha ”odling” och i Ektorp kan ”det gröna klassrummet” passa bra.

Stadens lekparker i sin tur, vill Linda tematisera så att de får olika betydelser.

– Visst vore det kul om man bestämde att ”på lördag åker vi till sjörövarlekplatsen”, till exempel, säger hon.

Lättillgänglighet i kombination med spänning och lärande kan alltså vara nyckeln till att fler kommer ut och rör på sig i samhället.

– Ta fram ett enkelt kartmaterial borde vara vårt nästa steg vid samhällsbyggnadskontoret, säger Linda. Tips på bra promenadstråk eller gym och lekplatser, i kombination med korta texter om historien vid varje plats. Det vore att förena nytta med nöje på ett jättebra sätt! Och det är inte minst viktigt nu när vi upplever coronakrisen. Att ge sig ut i sommaren och promenera är ett smittsäkert sätt att motionera.

Skribent: Anna Lindén

Utomhusträning

Utegymmet i Vrinneviskogen är ett värdefullt tillskott i Norrköping.

En person syns bakifrån joggandes utomhus

Fler goda exempel

  • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

    I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
  • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

    Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
  • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

    I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
  • Strategen som bubblar av gröna idéer

    Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
  • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

    ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.
  • Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

    När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.