satt-ostergotland-i-rorelse

Regionalt cancercentrum sydöst startar träning för cancerpatienter

Personer som tränar i en träningssal

RCC Sydöst har dragit igång ett projekt med gruppträning i friskvården för personer som har fått behandling för cancer.

Träningsgrupperna startar i oktober och arrangeras på Medley Simhallen i Linköping, Korpen i Motala, och Friskis&Svettis Ingelsta i Norrköping. Träningen vänder sig till de som har fått cancerbehandling och vill komma igång med träning, eller cancerpatienter som vill träna mer än tidigare.

Hur kom ni på idén och varför?

–  Fysisk aktivitet påverkar så gott som alla kroppens processer på ett positivt sätt. Forskningsstudien Phys-Can (Physical training and Cancer) har undersökt om fysisk aktivitet under och efter en cancerbehandling är bra och kan hjälpa patienter att må bättre. Det är viktigt att göra verkstad av den kunskap vi har från forskningen, så att det inte slutar som en skrivbordsprodukt utan kommer patienterna tillgodo, säger Annica Tomasson, initiativtagare till projektet på RCC Sydöst.

RCC har initierat projektet och håller initialt ihop samverkan mellan friskvårdsaktörerna och sjukvården.

På vilket sätt ingår fysioterapeuterna i projektet?

– För att få till träningsgrupperna behöver vården och då framför allt fysioterapeuter vara informerade och positivt inställda så att de hänvisar deltagare till träningsgrupperna. Fysioterapeut från Onkologiska kliniken, med erfarenhet från kliniken och Phys-Can studien, har varit med i planeringsgruppen

Vad hoppas ni åstadkomma?

– Målet är att personer som behandlats för cancer och som inte är i behov av sjukvårdens stöd ska kunna träna själva efter genomgången cancerbehandling. Grupperna ska vara ett träningsalternativ för de som kanske har kommit igång att träna via sjukvården och sedan vill fortsätta.

– Att träffa andra i samma situation är ofta motiverande. Vi hoppas de här grupperna kan bli en sluss ut för att underlätta för patienterna att återgå till vardagsmotion över tid, avslutar Annica Tomasson. Träningen gäller även cancerpatienter som i ett senare skede efter avslutad behandling är intresserade av styrketräning enligt det här konceptet.

Snabba fakta om träningen

  • Cancerpatienter som avslutat sin behandling  tränar tillsammans gruppvis.
  • Medley Simhallen i Linköping, Korpen i Motala och Friskis&Svettis Ingelsta i Norrköping är med i projektet.
  • Patienten betalar själv för träningen till normalpris.
  • Fysioterapeuterna hänvisar deltagare till träningen men det är friskvårdsaktörerna som lägger upp träningen på rätt nivå.
  • Friskvårdsaktörerna har fått grundläggande kunskap kring träning och cancer från fysioterapeuter med erfarenhet av att träna cancerpatienter. 

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

  • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

    FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Hälsan i centrum i nyttig kurs

    – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
  • Tydligt budskap från nya direktören

    ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.