satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Regionalt cancercentrum sydöst startar träning för cancerpatienter

Personer som tränar i en träningssal

RCC Sydöst har dragit igång ett projekt med gruppträning i friskvården för personer som har fått behandling för cancer.

Träningsgrupperna startar i oktober och arrangeras på Medley Simhallen i Linköping, Korpen i Motala, och Friskis&Svettis Ingelsta i Norrköping. Träningen vänder sig till de som har fått cancerbehandling och vill komma igång med träning, eller cancerpatienter som vill träna mer än tidigare.

Hur kom ni på idén och varför?

–  Fysisk aktivitet påverkar så gott som alla kroppens processer på ett positivt sätt. Forskningsstudien Phys-Can (Physical training and Cancer) har undersökt om fysisk aktivitet under och efter en cancerbehandling är bra och kan hjälpa patienter att må bättre. Det är viktigt att göra verkstad av den kunskap vi har från forskningen, så att det inte slutar som en skrivbordsprodukt utan kommer patienterna tillgodo, säger Annica Tomasson, initiativtagare till projektet på RCC Sydöst.

RCC har initierat projektet och håller initialt ihop samverkan mellan friskvårdsaktörerna och sjukvården.

På vilket sätt ingår fysioterapeuterna i projektet?

– För att få till träningsgrupperna behöver vården och då framför allt fysioterapeuter vara informerade och positivt inställda så att de hänvisar deltagare till träningsgrupperna. Fysioterapeut från Onkologiska kliniken, med erfarenhet från kliniken och Phys-Can studien, har varit med i planeringsgruppen

Vad hoppas ni åstadkomma?

– Målet är att personer som behandlats för cancer och som inte är i behov av sjukvårdens stöd ska kunna träna själva efter genomgången cancerbehandling. Grupperna ska vara ett träningsalternativ för de som kanske har kommit igång att träna via sjukvården och sedan vill fortsätta.

– Att träffa andra i samma situation är ofta motiverande. Vi hoppas de här grupperna kan bli en sluss ut för att underlätta för patienterna att återgå till vardagsmotion över tid, avslutar Annica Tomasson. Träningen gäller även cancerpatienter som i ett senare skede efter avslutad behandling är intresserade av styrketräning enligt det här konceptet.

Snabba fakta om träningen

 • Cancerpatienter som avslutat sin behandling  tränar tillsammans gruppvis.
 • Medley Simhallen i Linköping, Korpen i Motala och Friskis&Svettis Ingelsta i Norrköping är med i projektet.
 • Patienten betalar själv för träningen till normalpris.
 • Fysioterapeuterna hänvisar deltagare till träningen men det är friskvårdsaktörerna som lägger upp träningen på rätt nivå.
 • Friskvårdsaktörerna har fått grundläggande kunskap kring träning och cancer från fysioterapeuter med erfarenhet av att träna cancerpatienter. 

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.