satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Världsunikt projekt testar medicinsk yoga via webben

Projektet är så vitt vi vet först i världen med att testa teleyoga, alltså medicinsk yoga ledd av en yogaterapeut på distans via webben. Vi hoppas att det här ska bli ett sätt att få fler att kunna träna yoga och kanske även delta i annan fysisk aktivitet på distans hemifrån, exempelvis patienter som av olika anledningar har svårt att ta sig till en träningslokal.

Anna Strömberg är professor vid Institutionen för Medicin och Hälsa, på Linköpings universitet och sjuksköterska på hjärtsviktsmottagningen, kardiologiska kliniken i Region Östergötland. Tillsammans med sitt forskarteam arbetar hon nu intensivt med en studie som ska ta reda på om teleyoga skulle kunna öka den fysiska aktiviteten och förbättra livskvaliteten hos intensivvårdspatienter och patienter med hjärtsvikt. Med i forskarteamet finns bland annat Lotti Orwelius, docent och sjuksköterska på intensivvårdskliniken.

– Bägge dessa grupper av patienter har vi sett blir påverkade av sin vistelse i vården. Det är traumatiskt att ligga inne på intensiven eller tas in akut för hjärtsvikt. Många minns knappt tiden på sjukhuset efteråt, och har kognitiva problem såsom svårt att hänga med i samtal. Vi vill undersöka i det här projektet om medicinsk yoga kan vara ett sätt för de här patienterna att snabbare komma tillbaka till livet, att få ner stresströskeln och hitta sig själva, så att säga, förklarar Lotti Orwelius, som är docent inom hälsorelaterad livskvalitet efter just intensivvård.

Idén att testa teleyoga uppstod efter två tidigare genomförda yogastudier som forskargruppen genomfört, där patienterna skulle komma två gånger i veckan till yogalokalen under 12 veckor. Långa resor, krassliga patienter och en ovisshet om att de skulle kunna komma samma tid varje vecka, gjorde att få tackade ja till att delta i yogastudierna.

Jenny sa delvis på skoj att ”vi kan ju köra yoga hemma via webben, så kanske det går lättare att hitta patienter”. Jag gick hem och funderade på idén. Efter en tid ringde jag upp henne och sa ”Nu kör vi!”, berättar Anna Strömberg.

Tekniken en viktig kugge i hjulet

Idén har alltså funnits länge, men först var de tvungna att testa sig fram till vilken teknik som passade bäst att använda för att patienterna skulle kunna göra yoga via webben.

– Att medicinsk yoga är en effektiv träningsform för exempelvis hjärtsviktspatienter visste vi sedan tidigare, men nu har vi fått möjlighet att testa ny teknik och även introducera nya grupper av patienter. Det finns ingen studie på teleyoga i dessa patientgrupper, så vi bryter verkligen ny mark här kan man säga, säger Anna Strömberg.

Projektet startade i januari 2018 med en teknikgenomgång, där teamet testade olika typer av videokonferenssystem och annan teknisk utrustning och påbörjade utvecklingen av en mobilapp.

– Vi ville ha en mobilapp där alla övningar fanns inspelade och var möjliga att utföra på egen hand. På det sättet kan deltagarna träna själva mellan passen som genomförs i grupp, på distans.  Vi frigör terapeutresurser och vänjer även patienterna vid att göra övningarna själva också, förklarar Anna.

Pilotstudier visade lovande resultat

Två pilotstudier har genomförts och visade att tekniken för webbyogan och den nya appen fungerar väl. Alla patienter förstod hur de skulle använda tekniken – även de som aldrig använt en läsplatta tidigare.

– Vår äldsta patient hittills är 93 år och hade inga problem att koppla upp sig via surfplattan, säger Lotti.

Fakta om studien

”Öst möter Väst – effekter av yoga och teleyoga på fysisk funktionsförmåga, livskvalitet, psykiskt välbefinnande, sömn och kognition hos personer med långvarig sjukdom”

  • 150 personer med långvarig sjukdom från tre olika sjukhus lottas till en intervention med medicinsk yoga på distans i hemmet (teleyoga).
  • Patienterna består av personer som varit två dygn eller mer på intensivvårdsavdelningen, och patienter med hjärtsvikt och/eller med implanterbara defibrillatorer.
  • Forskarteamet består av Lotti Orwelius, docent och sjuksköterska på intensivvårdskliniken, Ingela Thylén docent och sjuksköterska kardiologiska kliniken, professor Tiny Jaarsma och medicine doktor Leonie Klompstra vid Linköping universitet, Jenny Söderström och Marie Lundberg, som är sjuksköterskor och utbildade medicinska yogainstruktörer och forsknings-sjuksköterskor och fysioterapeuter i region Östergötland och Region Jönköpings län. Även IT-avdelningen på Linköpings universitet och MediYoga Institutet ingår.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Teleyoga

Person som sitter framför en skärm och utför övningar som en instruktör visar på skärmen
Person som sitter framför en skärm och utför övningar som en instruktör visar på skärmen

Fler goda exempel

  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
  • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

    En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
  • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

    Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
  • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

    Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.