satt-ostergotland-i-rorelse

Världsunikt projekt testar medicinsk yoga via webben

Projektet är så vitt vi vet först i världen med att testa teleyoga, alltså medicinsk yoga ledd av en yogaterapeut på distans via webben. Vi hoppas att det här ska bli ett sätt att få fler att kunna träna yoga och kanske även delta i annan fysisk aktivitet på distans hemifrån, exempelvis patienter som av olika anledningar har svårt att ta sig till en träningslokal.

Anna Strömberg är professor vid Institutionen för Medicin och Hälsa, på Linköpings universitet och sjuksköterska på hjärtsviktsmottagningen, kardiologiska kliniken i Region Östergötland. Tillsammans med sitt forskarteam arbetar hon nu intensivt med en studie som ska ta reda på om teleyoga skulle kunna öka den fysiska aktiviteten och förbättra livskvaliteten hos intensivvårdspatienter och patienter med hjärtsvikt. Med i forskarteamet finns bland annat Lotti Orwelius, docent och sjuksköterska på intensivvårdskliniken.

– Bägge dessa grupper av patienter har vi sett blir påverkade av sin vistelse i vården. Det är traumatiskt att ligga inne på intensiven eller tas in akut för hjärtsvikt. Många minns knappt tiden på sjukhuset efteråt, och har kognitiva problem såsom svårt att hänga med i samtal. Vi vill undersöka i det här projektet om medicinsk yoga kan vara ett sätt för de här patienterna att snabbare komma tillbaka till livet, att få ner stresströskeln och hitta sig själva, så att säga, förklarar Lotti Orwelius, som är docent inom hälsorelaterad livskvalitet efter just intensivvård.

Idén att testa teleyoga uppstod efter två tidigare genomförda yogastudier som forskargruppen genomfört, där patienterna skulle komma två gånger i veckan till yogalokalen under 12 veckor. Långa resor, krassliga patienter och en ovisshet om att de skulle kunna komma samma tid varje vecka, gjorde att få tackade ja till att delta i yogastudierna.

Jenny sa delvis på skoj att ”vi kan ju köra yoga hemma via webben, så kanske det går lättare att hitta patienter”. Jag gick hem och funderade på idén. Efter en tid ringde jag upp henne och sa ”Nu kör vi!”, berättar Anna Strömberg.

Tekniken en viktig kugge i hjulet

Idén har alltså funnits länge, men först var de tvungna att testa sig fram till vilken teknik som passade bäst att använda för att patienterna skulle kunna göra yoga via webben.

– Att medicinsk yoga är en effektiv träningsform för exempelvis hjärtsviktspatienter visste vi sedan tidigare, men nu har vi fått möjlighet att testa ny teknik och även introducera nya grupper av patienter. Det finns ingen studie på teleyoga i dessa patientgrupper, så vi bryter verkligen ny mark här kan man säga, säger Anna Strömberg.

Projektet startade i januari 2018 med en teknikgenomgång, där teamet testade olika typer av videokonferenssystem och annan teknisk utrustning och påbörjade utvecklingen av en mobilapp.

– Vi ville ha en mobilapp där alla övningar fanns inspelade och var möjliga att utföra på egen hand. På det sättet kan deltagarna träna själva mellan passen som genomförs i grupp, på distans.  Vi frigör terapeutresurser och vänjer även patienterna vid att göra övningarna själva också, förklarar Anna.

Pilotstudier visade lovande resultat

Två pilotstudier har genomförts och visade att tekniken för webbyogan och den nya appen fungerar väl. Alla patienter förstod hur de skulle använda tekniken – även de som aldrig använt en läsplatta tidigare.

– Vår äldsta patient hittills är 93 år och hade inga problem att koppla upp sig via surfplattan, säger Lotti.

Fakta om studien

”Öst möter Väst – effekter av yoga och teleyoga på fysisk funktionsförmåga, livskvalitet, psykiskt välbefinnande, sömn och kognition hos personer med långvarig sjukdom”

 • 150 personer med långvarig sjukdom från tre olika sjukhus lottas till en intervention med medicinsk yoga på distans i hemmet (teleyoga).
 • Patienterna består av personer som varit två dygn eller mer på intensivvårdsavdelningen, och patienter med hjärtsvikt och/eller med implanterbara defibrillatorer.
 • Forskarteamet består av Lotti Orwelius, docent och sjuksköterska på intensivvårdskliniken, Ingela Thylén docent och sjuksköterska kardiologiska kliniken, professor Tiny Jaarsma och medicine doktor Leonie Klompstra vid Linköping universitet, Jenny Söderström och Marie Lundberg, som är sjuksköterskor och utbildade medicinska yogainstruktörer och forsknings-sjuksköterskor och fysioterapeuter i region Östergötland och Region Jönköpings län. Även IT-avdelningen på Linköpings universitet och MediYoga Institutet ingår.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Teleyoga

Person som sitter framför en skärm och utför övningar som en instruktör visar på skärmen
Person som sitter framför en skärm och utför övningar som en instruktör visar på skärmen

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.