satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Råssnässkolans fritids kör rörelse och frukost innan skolstart

– Jag och en kollega såg ett inslag från en skola som körde pulsträning och snodde idén helt enkelt! Nu har vi hållit på ett helt år och intresset bara ökar.

Jim Petersson är fritidsledare på Råssnässkolan i Motala, och har tillsammans med sin kollega, Thomas Jaglén tagit initiativ till fritidsgårdens rörelsefokus. Varje onsdag klockar 7 på morgonen samlas 30-talet barn och har stafett, lekar och pulshöjande aktiviteter med gemensam frukost som avslutning. Syftet är att få alla att ha roligt och samtidigt få igång pulsen och svettas lite.

– Många kommer som inte är med i någon idrottsförening. Det är en prestationsfri halvtimma då vi kör utan priser eller betyg. Vi kan konstatera att den här kravlösa rörelsen är framgångsrik och något som många uppskattar, säger Jim.

Rörelsesatsningen har utvärderats genom att barnen fick svara på en enkät. Det visade sig att de flesta gärna ville ha fler rörelsepass i veckan, något som fritidsgården nu funderar på inför kommande läsår.

– Många föräldrar hör av sig och tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Barnen ställer själva klockan för komma upp på onsdagsmorgonen, berättar Jim.

För att fritidsgården ska kunna erbjuda rörelse måste de samarbeta med skolan, både vad gäller lokaler och viss anpassning av schemat. Fritidsgården ligger visserligen i samma lokal som skolan, men det krävs ändå att lärarna tillåter elever som kommer från rörelsepasset att komma några minuter efter lektionen börjat.

– Vi är glada att lärarna ser vitsen med rörelsepasset. Vi har inte gjort några kopplingar till skolresultaten ännu, det planerar vi att göra nästa år. Men utvärderingen vi gjort visar att barnen själva uppskattar passen och känner sig piggare. En del slarvar med frukosten hemma, så det påverkar ju positivt att de äter gemensam frukost efteråt också, tror Jim.

Från början satsade de på att erbjuda rörelsepass både för mellanstadiet och för högstadiet, men de insåg snart att högstadieeleverna behövde mer stöttning om de skulle komma.

Antingen satsar vi på fler rörelsepass för de elever som redan kommit igång, eller så försöker vi få igång högstadieeleverna lite längre fram, konstaterar Jim.

Fritidsgården har rörelsefokus genom att även erbjuda en basketklubb och en fotbollsklubb, så rörelsepasset går i linje med den ambitionen.

Rörelsepasset fångar upp barn som inte vill hålla på med någon specifik sport eller som kanske inte gillar bollsporter, utan bara vill röra på sig för att det är roligt, avslutar Jim Petersson.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Exempel på aktivitet

Exempel text...

Barn som kastar boll i en idrottshall

Fler goda exempel

  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
  • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

    En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
  • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

    Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
  • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

    Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.