satt-ostergotland-i-rorelse

Genom samverkan och träning kan många olyckor förhindras

Som äldreombudsman vill Maria Lindahl, äldreombudsman i Linköpings kommun, inspirera seniorer att vara aktiva och känna till vilka möjligheter som samhället erbjuder. Genom att träna och ta hjälp av till exempel fixartjänst kan man förhindra många fallolyckor.

Som Östergötlands hittills enda äldreombudsman har Maria ett uppdrag att vara en neutral stödperson som ser till de äldres intressen och behov i första hand.

– Jag har uppsökande verksamhet som en ganska stor del av mitt uppdrag. Det innebär att jag bjuder in till information om äldreomsorg och andra frågor som är viktiga för seniorer. Ett uppskattat inslag är att en sjukgymnast pratar om fallprevention och vikten av att hålla i gång sin fysiska förmåga, berättar Maria.

Fallpreventionsveckan är ett nationellt initiativ från Socialstyrelsen. Genom kampanjen Balansera mera under vecka 40 vill man uppmuntra till samverkan och öka kunskapen om hur fall kan undvikas. Det faktum att det är en nationell kampanj har underlättat för samarbetet mellan olika verksamheter.

– Tack vare den här kampanjen har vi kommit igång att arbeta tillsammans. Det första vi började diskutera var just vilket material vi skulle utgå ifrån, men så enades vi om det informationsmaterial som Balansera mera erbjuder. Det är ett väldigt bra och grundläggande material med övningar som alla kan göra, berättar Maria Lindahl.

I Östergötland står samverkan i fokus under fallpreventionsveckan. Linköpings kommun anordnar en minimässa tillsammans med olika utförare inom äldreomsorgen, Korpen och kommunens egna tjänster samt Region Östergötland. I östra länsdelen har Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik ett samarbete med Region Östergötland, där de erbjuder föreläsningar och balansträning.

– Det är många olika faktorer som påverkar, och därför är samverkan så viktig om vi vill kunna förebygga och minska antalet fallolyckor, säger Maria Lindahl.

Maria Törnudd är fysioterapeut på Kolmårdens vårdcentral och en av föreläsarna i Norrköping.

Vad kan man göra för bättre balans?

– Det är bra för balansen att vara i rörelse så mycket man kan. Ju mer vi rör på oss desto bättre rustade är vi att fånga upp kroppen om vi skulle snubbla eller tappa balansen vid något tillfälle. Att stärka upp benmusklerna och träna balans mer specifikt minskar risken för att falla, berättar Maria.

För att bygga upp musklerna i benen behövs träning under 2-3 månader, men redan efter några veckor märker de flesta skillnad.

– Det märks tydligt när de börjat träna, framför allt på gången, som ofta är snabbare, mindre bredbent. Personen kan kanske resa sig lättare, säger Maria.

Är det stor skillnad på att bygga muskler om man är ung eller gammal?

– Nej, de fysiologiska effekterna i kroppen är i princip desamma oavsett ålder. Den procentuella förbättringen är ungefär densamma både när det gäller kondition och styrka. Det finns stora möjligheter för personer i åldern 80+ att påverka sin explosivitet med hjälp av muskelträning. Bibehåller man den förmågan ökar chanserna betydligt att klara av ett fall, säger Maria Törnudd.

Maria har patienter som tränar hos henne för att komma igång, och andra som får övningar att göra hemma. Hemma kan man öva genom att sitta på en stol och långsamt resa sig upp och sedan sätta sig långsamt, mjukt. Man kan göra tåhävningar, träna sig på att stå på ett ben och sedan byta ben.

Maria brukar tipsa sina patienter att ta för vana att träna i ett hörn, och ha en stolsrygg framför sig, så att man känner sig trygg när man övar balansen. I det läget kan man sedan träna att ha fötterna tätt ihop eller den ena foten framför den andra på en rak linje.

– Om man tränar på gym, hemma eller ute i naturen spelar ingen roll – det viktiga är att man hittar ett sätt att öva sina muskler och sin rörlighet, avslutar Maria Törnudd.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Balansera mera

Illustration på en person som balanserar genom att göra tåhävningar

Initiativ från Socialstyrelsen, som bland annat tagit fram ett material med övningar och en podcast om fallprevention.

Informationsmaterial från socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

  • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

    FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Hälsan i centrum i nyttig kurs

    – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
  • Tydligt budskap från nya direktören

    ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.